naar de inhoud

Na de uitvaart

De dagen tussen het overlijden en de uitvaart gaan voor de nabestaanden vaak in een roes voorbij. Pas na de uitvaart kom je pas echt tot het besef wat er is gebeurd. Tegelijkertijd moet er nog veel worden geregeld. Het kan houvast geven om je daarop te richten. Ook praten helpt: enerzijds om je verdriet te uiten, anderzijds bij het maken van de keuzes waar je voor komt te staan.

Contact na de uitvaart

Wees erop voorbereid dat mensen het moeilijk kunnen vinden om na de uitvaart contact met je op te nemen. Van een volle aula ervaar je ineens een leeg huis. Zet daarom zelf stappen. Wacht niet tot mensen bellen of langskomen, maar nodig uit voor een kopje koffie of een wandeling. Geef aan wat je prettig vindt in contact met anderen, zo verlaag je de drempel voor mensen om je te benaderen.

Zorg voor een dagritme

Hoe lastig het misschien ook klinkt, probeer een dagritme aan te houden. Probeer op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. Plan elke dag in ieder geval één activiteit, bijvoorbeeld een wandeling, een bezoekje, naar de film, boodschappen doen, een gezonde maaltijd koken, sporten… Het houdt je op de been en zorgt dat je oog blijft houden voor andere dingen dan alleen het afwikkelen van het overlijden. Sociale activiteiten geven je bovendien de kans om te praten over je verlies.

Nazorggesprek

Heeft jouw dierbare tijdens het ziekteproces contact gehad met het palliatief team, dan zul je waarschijnlijk twee tot drie weken na het overlijden een uitnodiging krijgen voor een nazorggesprek met de zorgcoördinator en eventueel een andere zorgverlener. Zij zullen vragen hoe jij terugkijkt op de periode van ziekte en sterven en de zorg daaromheen.

Misschien heb je nog vragen over keuzes die zijn gemaakt tijdens de behandeling of in het stervensproces. Stel deze gerust, het kan je helpen in je verwerkingsproces. De artsen kunnen je ook vragen naar je rouw en hoe je dit proces ervaart. Vraag gerust om hulp als je dat nodig hebt, zij kunnen je doorverwijzen.

Je kunt naar dit nazorggesprek een of meer gezinsleden of vrienden meenemen. Of bespreek van tevoren of er nog vragen zijn die bij hen leven.

Uitvaartconsulent

Veel uitvaartverzorgers hebben consulenten in dienst, die je na de uitvaart kunnen bijstaan. Zij bieden een luisterend oor voor je verdriet, en praktische hulp bij financiële en administratieve vragen.

Zaken regelen

Na de uitvaart zijn er allerlei praktische, financiële, juridische en administratieve zaken die je moet regelen. Loopt je hoofd over? Dat is niet zo gek. Aarzel niet om steun te zoeken bij familie, vrienden of professionals.

Bel gerust naar de klantenservice van instanties en bedrijven, bijvoorbeeld als de overledene geen wachtwoord heeft achtergelaten van een account of als je geen wegwijs wordt op de site.

Een overzicht van de zaken die moeten worden geregeld vind je op de site van de Consumentenbond en de Rijksoverheid.

Je krijgt vaak van de uitvaartverzorger informatie of een checklist. Anders is dit bijvoorbeeld aan handig boekje.

Erfenis afhandelen

De erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden die de overledene achterlaat. Als er een testament is gemaakt, staat hierin wie de erfgenamen zijn van de erfenis en wat ze precies krijgen. Als er geen testament is, dan geldt de wettelijke verdeling.

Het is verstandig om bij het afwikkelen van de erfenis een notaris in te schakelen. De notaris kan je ook een verklaring van erfrecht geven, die je nodig hebt om toegang te krijgen tot de bankrekeningen en de verzekeringen van de overledene.

Abonnementen, lidmaatschappen en online accounts opzeggen

Het kan een behoorlijke klus zijn om de abonnementen, lidmaatschappen en online accounts van de overledene op te zeggen. Denk aan kranten, tijdschriften, telefoon, internet, tv, sportclubs, verenigingen of goede doelen. Je hebt hiervoor meestal een kopie van de akte van overlijden nodig, en soms ook een verklaring van erfrecht.  

 Je kunt dit zelf doen, of gebruik maken van een dienst zoals nabestaandendesk.nl. 

LET OP: kijk altijd of je opzegt op de site van het betreffende bedrijf. Want als je online opzoekt hoe je een abonnement kan opzeggen, kun je ongemerkt op de site van een opzegdienst terecht komen, die geld vraagt voor de opzegging. Lees hier meer over deze opzegdiensten, hoe je dit kunt voorkomen en wat je kunt doen als je per ongeluk een opzegabonnement bent aangegaan: 

Opruimen na het overlijden

Het opruimen van de spullen van je overleden dierbare kan een moeilijke stap zijn. Het is aan jou en de andere naasten om te bepalen wat voor jullie het juiste moment is om dit te doen.   

Enkele tips: 

  • Verzamel eerst alle belangrijke papieren en documenten en berg deze veilig op. 
  • Neem de tijd. Opruimen, sorteren en weggooien kan een waardevol onderdeel zijn van je rouwproces, het koesteren van herinneringen en het nemen van afscheid.  
  • Ook door het nemen van foto’s kun je (grote) spullen bewaren en in herinnering houden. 

Lees ter inspiratie: 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.