naar de inhoud

Uitvaart organiseren

Het organiseren van de uitvaart is voor jou als nabestaande een van de meest uitdagende taken tijdens het rouwproces. Tegelijkertijd kan het je op de langere termijn rust en troost geven, omdat je op een mooie en passende wijze afscheid kunt nemen van de persoon om wie je zo veel geeft.

Uitvaart bespreken

De overledene heeft misschien eerder wensen doorgesproken met de uitvaartverzorger en/of met jullie als nabestaanden, bijvoorbeeld voor een begrafenis of een crematie. Ook weet je inmiddels of er een uitvaartverzekering is. 

De afscheidsbijeenkomst moet recht doen aan de overledene, maar er is ook ruimte voor de wensen van de nabestaanden: het gaat erom dat jullie goed afscheid kunnen nemen.  

Samen met de uitvaartverzorger stel je het programma van de afscheidsbijeenkomst op. Hierbij komen een aantal elementen aan bod, waar je een beslissing over moet nemen: 

  • Datum en tijd. De begrafenis of crematie moet binnen zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden, tenzij je uitstel aanvraagt bij de gemeente.  
  • De ruimte. Dit kan de aula van het uitvaartcentrum zijn, maar ook het bos, een gebedshuis, een kerk of ander geloofshuis, of een ruimte die veel betekende voor de overledene. 
  • De kist. Er zijn verschillende soorten kisten, zoals houten kisten, rieten kisten, of kartonnen kisten. Je kunt ook een kist beschilderen, beplakken, of versieren. 
  • De bloemen. Bloemen kunnen een manier zijn om je liefde en respect te tonen voor je dierbare. Kies bijvoorbeeld voor de lievelingsbloem of de favoriete kleuren van de overledene, of let op de symboliek van bijvoorbeeld rozen, lelies of orchideeën. 
  • De aankleding van de ruimte. Bijvoorbeeld bloemen en kaarsen, een foto van de overledene, projectie van beelden of foto’s op een scherm en de opstelling van de stoelen. 
  • De rouwstoet. Hoeveel officiële rouwauto’s zijn er nodig, wie zit in welke auto, en welke route willen jullie rijden. 
  • De muziek. Welke nummers wil je horen en wanneer moeten die worden gedraaid. 
  • De sprekers. Wie zullen iets zeggen en moet de uitvaartverzorger iedereen aankondigen, of doet een van de naasten dit. 
  • Rituelen. Zijn er (religieuze) rituelen en gebruiken die jullie in het programma willen opnemen, bijvoorbeeld het aansteken van kaarsen of een gebedsdienst. Overleg met de vertegenwoordiger van jouw geloofsrichting over de rituelen en verdere invulling van de bijeenkomst.  
  • Kleding. Wat wil je het liefst dat de gasten dragen? Sommige mensen kiezen voor donkere, sobere kleding. Anderen geven juist de voorkeur aan witte of kleurrijke kleding. 
  • Catering. Wat wil je na de afscheidsdienst te eten en te drinken aanbieden. Wil je bijvoorbeeld de favoriete drankjes en/of hapjes van de overledene serveren? De uitvaartverzorger kan dit regelen, maar je kunt ook na afloop met je gasten naar een andere locatie (bijvoorbeeld een café) gaan of thuis napraten met een drankje en hapje. 
  • Communicatie. Met een rouwkaart breng je (per post of digitaal) mensen op de hoogte van het overlijden en nodig je hen uit voor de afscheidsbijeenkomst. Je kunt ook aangeven of er bijvoorbeeld een dresscode is en of bloemen welkom zijn. Je kunt daarnaast een rouwadvertentie in de krant laten plaatsen.  
  • Filmen of audio opnemen. De meeste uitvaartcentra hebben de mogelijkheid om de afscheidsbijeenkomst te filmen of alleen de audio op te nemen. Ook kan het mogelijk zijn een livestream op te starten, zodat familie en vrienden die niet aanwezig kunnen zijn toch kunnen meekijken.  

Hulp van de uitvaartverzorger

De uitvaarverzorger kan ook helpen bij andere praktische zaken: van het opstellen van een rouwadvertentie en rouwkaarten, tot het neerleggen van het condoleanceboek tijdens de afscheidsbijeenkomst. Geef het zeker aan als je advies wilt of als je meer uitleg nodig hebt. De uitvaartverzorger is er om je te helpen. 

Kosten van een uitvaart

Praten over de kosten van een uitvaart ligt vaak gevoelig: je wilt niet ‘goedkoop’ overkomen en je gunt de overledene een mooi afscheid. Maar je hoeft je zeker niet minder kritisch te gedragen dan wanneer je iets anders zou kopen. 

Had de overledene een uitvaartverzekering? En wat wordt daarin wel en niet vergoed? Wil je dingen die niet worden vergoed, kijk dan goed naar wat alles kost en of je dit kunt betalen. Neem de tijd voor dit gesprek en neem geen overhaaste beslissingen. Laat gerust ook alles even op je inwerken, geef het aan als je niet direct kunt of wilt beslissen. Er is echt tijd om even na te denken en eventueel er een nachtje over te slapen. 

Hoe kun je je oriënteren op de kosten van een uitvaart?

  • Online kun je vinden wat begraven en cremeren ongeveer kost. 
  • Ook vind je online kostenindicaties van bijvoorbeeld een (uitgebreide) koffietafel, volgauto’s en dragers. 
  • Vraag wat de verzekering dekt en welke kosten je zelf moet betalen. 
  • Laat de kosten op papier zetten. Deze dagen zullen misschien als een waas voorbijtrekken, het is belangrijk om zaken schriftelijk vast te leggen. 
  • Blijf ondanks de emoties en je wensen ook realistisch: niet alles wat kan of wat mooi lijkt, is ook nodig. Het is belangrijker dat je afscheid neemt in de stijl die bij de overledene past, dan dat je de nieuwste trends volgt.  
Informatieboekje ‘Je wordt niet meer beter’

Informatieboekje ‘Je wordt niet meer beter’

Tootje: ‘Dit boekje geeft een compleet beeld van de verschillende fases van je ziekte. De onderwerpen zijn dingen waar je misschien niet zo makkelijk over praat, maar waar je in je hoofd wel mee bezig bent. Dit boekje geeft mij een gevoel van erkenning voor mijn gedachten.’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.