naar de inhoud

Omgaan met je rouw als nabestaande

Rouw moet je ervaren. Er is geen handig trucje, er bestaat geen snelle oplossing. Het kan je wel helpen als je begrijpt wat rouw is, wat het geestelijk en lichamelijk met je kan doen en wat de waarde van rouw is. Weet in elk geval dat je niet de enige bent die rouwt of die weet wat rouw is. Je bent niet alleen.

Wat is rouw

Er zijn verschillende manieren om rouw te omschrijven. Bijvoorbeeld:

  • Rouwen is verlies ervaren.
  • Rouwen is leren leven in een nieuwe werkelijkheid, zonder degene die is overleden.
  • Rouwen is het totaal aan emoties, gevoelens en gedrag dat wordt veroorzaakt door permanent gemis.
  • ‘Rouwen gaat over liefde’, zegt rouwexpert en klinisch psycholoog Manu Keirse. Het is een uiting van emoties en gevoelens door het verlies van iemand, om wie je veel hebt gegeven en zonder wie je nu verder moet leren leven.

Er zijn verschillende visies op rouw. Sommige spreken over ‘rouwfasen’, de laatste jaren hebben we het vaak over ‘rouwtaken’. Lees hier meer over deze rouwtaken of rouwfasen.

Hoe kun je omgaan met rouw om je naaste

Zoals alles bij rouw persoonlijk is, geldt dit ook voor de manieren die voor jou goed voelen om het verlies te verwerken en daarnaast je leven op te pakken. Er is geen juiste manier, alleen jóuw manier.

Wat wel voor iedereen geldt, is dat rouwen veel emoties en gevoelens oproept en dat het veel energie kost. Je kunt hierdoor last krijgen van lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, slaapproblemen of spierspanningen. Het kan ook dat je concentratieproblemen krijgt of dat je geheugen slechter is. Soms verandert je gedrag: je wordt heel erg actief of juist lusteloos.

Een paar algemene tips die we kunnen geven:

  • Geef jezelf voldoende tijd en ruimte om te rouwen.
  • Schaam je niet voor je gevoelens en gedachten.
  • Herinneringen kunnen troosten. Kijk bijvoorbeeld naar foto’s of filmpjes, of schrijf herinneringen op.
  • Praat over je gevoelens met mensen die je vertrouwt, of met een professionele hulpverlener.
  • Zoek naar manieren om je verlies te uiten. Denk bijvoorbeeld aan schrijven, tekenen, sporten, muziek luisteren of iets doen ter nagedachtenis aan je dierbare.
  • Zorg goed voor jezelf. Slaap voldoende, eet gezond, zorg voor ontspanning en ga niet over je eigen grenzen heen.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Accepteer dat je ups en downs zult hebben. Het is normaal dat je je (soms onverwacht) verdrietig, boos, schuldig, bang of opgelucht kunt voelen.
  • Zoek naar zin en betekenis in je leven. Richt je bijvoorbeeld op de mensen om je heen en op de dingen die je nog wel hebt, zoals je hobby’s, je werk, je geloof of je dromen.

Praten over je rouw

Praten over je verlies is belangrijk, dat wordt vaak herhaald. Maar hoe doe je dat? En hoe ga je om met onbegrip, of met het moment dat mensen minder aandacht gaan besteden aan je rouwproces?  

Op rouwinformatie.nl staan een aantal tips:  

  • Vertel niet steeds opnieuw hetzelfde verhaal.
    Onderzoek toont aan dat je je slechter gaat voelen wanneer je steeds weer dezelfde verdrietige gevoelens en gedachten blijft herkauwen en vertellen. Hoe kun je uit deze negatieve spiraal komen? Accepteer je emotionele pijn als een gepaste reactie op een vreselijke gebeurtenis. Probeer daar niet tegen te vechten, hoe heftig het ook is. Misschien kun je nieuwe perspectieven vinden op je rouw. Eén sprankje hoop kan al helpen om je situatie anders te beschrijven aan degenen die naar jouw verhaal luisteren. Als zij in je verhaal jouw zoektocht naar verlossing herkennen, zullen ze eerder klaarstaan om je te ondersteunen. 
  • Merk op wat de luisteraar nodig heeft.
    Wees je ervan bewust dat de meeste mensen niet goed weten hoe ze op een heftig verhaal moeten reageren. Wanneer je een stapje terugdoet en merkt dat zij het daar moeilijk mee hebben, kun je hen wellicht concrete handvaten geven door te vertellen welke ondersteuning je nodig hebt en hoe je getroost wilt worden. 
  • Vraag om dat wat je nodig hebt.
    Je kunt toestemming vragen om je verhaal te vertellen, en duidelijk maken dat je daarmee erg geholpen zou zijn. Op deze manier kun je de reactie van de ander peilen en daar vervolgens gepast op reageren. 
  • Laat weten dat je het waardeert dat de ander bereid is te luisteren. 
  • Vertel je verhaal selectief.
    Neem de mensen in vertrouwen van wie je weet dat ze goed kunnen luisteren en je begrijpen. 
  • Vind steun bij ervaringsdeskundigen, lotgenotengroepen of vraag hulp.
    De meeste mensen voelen met je mee, maar voelen zich hulpeloos omdat ze je niet kunnen helpen. Vrijwilligers en rouwprofessionals zijn opgeleid om te luisteren en te reageren op heftige verhalen. Deze mensen kunnen waardevol zijn: ook al heb je familie en vrienden die naar je willen luisteren, het kan zijn dat ze de ervaring missen om jouw situatie echt te begrijpen 

Waarom rouw ik niet zoals ik had verwacht?

Een rouwproces kan bestaan uit emotionele, lastige, onverwachte en soms overweldigende ervaringen. Maar je rouwreactie kan ook minder intens voelen dan je had verwacht. Dan kun je je misschien gaan afvragen: is er iets mis met me? Waarom voel ik zo weinig?   

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je niet rouwt zoals je had verwacht. Eleanor Haley, een van de oprichters van platform www.whatsyourgrief.com , noemt de volgende voorbeelden: 

  • Je idee van hoe je hoort te rouwen is gebaseerd op aannames. 

Hoe je een verlies ervaart wordt mede bepaald door je culturele achtergrond, spirituele overtuigingen, familiegeschiedenis en je normen en waarden. Maar ook door televisie en films, die vaak sterk gedramatiseerd zijn. Daarnaast blijkt dat we de intensiteit en duur van onze emotionele reacties lastig kunnen inschatten. 

  • Het verlies is nog niet tot je doorgedrongen. 

Je kunt denken dat je verdriet groots en heftig is, maar dit voelt nog niet zo. Het kan dat je nog in shock bent, of dat het verlies langzamer dan gedacht bij je doordringt.  

  • De fysieke afwezigheid van je dierbare voelt niet werkelijk. 

Je kunt het verlies pas voelen als je er echt mee wordt geconfronteerd. Een man die er niet bij was toen zijn moeder overleed, vertelde: ‘Ik ging naar huis en verwachtte haar te zien in de keuken. Toen die leeg was besefte ik pas dat ze er niet meer is.’ 

  • Je bent gefocust op andere (stressvolle) zaken. 

In de periode rondom het overlijden is er vaak veel te doen, zoals bijvoorbeeld het afscheid plannen, voor kinderen zorgen of de taken van je overleden dierbare overnemen. Dit kan de aandacht afleiden van je rouw, waardoor je minder kunt voelen. 

  • Je had op het moment van overlijden geen hechte band met de overledene. 

Je relatie kan bijvoorbeeld veranderd zijn door de tijd of je hebt nooit een sterke band ervaren, ondanks dat deze persoon bijvoorbeeld familie van je is. 

  • Je ervaart vermijdingsgedrag. 

Het is normaal om onaangename gedachten, emoties of lichamelijke sensaties uit de weg te willen gaan. Maar er kunnen problemen ontstaan wanneer je weigert om over het verlies te praten, als je herinneringen probeert te vermijden, als je je alleen richt op het zorgen voor anderen of als je verdovende middelen gebruikt. Weggeduwde rouw komt vroeg of laat onvermijdelijk naar boven, net zoals een ballon die je probeert onder water te houden.  

Gecompliceerde rouw

Rouwen heeft altijd een impact op je leven, hoe lang en hoe intens verschilt per persoon. Maar het kan zijn dat het rouwen je hindert in je dagelijkse leven, of dat je vastloopt in je emoties. Je kunt intenser en langduriger dan gemiddeld emoties en gevoelens ervaren, zoals verdriet, eenzaamheid, schaamte, angst, woede, schuld of ongeloof. Of je voelt juist helemaal niets.

Het kan dan zijn dat je gecompliceerde rouw ervaart. Het is belangrijk om dan professionele hulp te zoeken. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot depressie. Ook zou je een angststoornis kunnen ontwikkelen, of een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Gecompliceerde rouw kan ook leiden tot misbruik van alcohol, drugs en/of medicijnen.

Lees hier meer over gecompliceerde rouw.

Hulp bij rouw

Als je merkt dat je vastloopt in je rouw, of dat je symptomen hebt van gecompliceerde rouw, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Je huisarts kan met je meedenken en je doorverwijzen naar passende hulp, zoals een rouwcoach of een psycholoog gespecialiseerd in rouw.

Je kunt ook bellen of chatten met MIND Korrelatie, een organisatie die je anoniem en professioneel advies en ondersteuning kan bieden.

Het Rouwzorgloket van Landelijke Stichting Verlies is te bellen via 033-4616886 voor rouwbegeleiding of een luisterend oor. Zij kunnen je eventueel ook doorverwijzen naar steunpunten in je gemeente. Op hun site vind je een overzicht van die steunpunten.

Websites over rouw

  • https://ikmisje.eo.nl – Platform om te herdenken, herinneringen te delen en te lezen hoe anderen omgaan met hun rouw om dierbare overledenen. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.