Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Mantelzorg is alle hulp en/of zorg die je geeft aan iemand uit je directe sociale omgeving, die dit door omstandigheden nodig heeft. Dit kan verzorging zijn, of hulp bij dagelijkse taken of activiteiten. Mantelzorg geef je vrijwillig en vaak langdurig aan een (ernstig) zieke persoon, met wie je een persoonlijke band hebt, bijvoorbeeld je partner, je ouder, een familielid, een vriend, een kennis of een buur.
De taken van een mantelzorger kunnen variëren per situatie of per moment in het ziekteproces. Denk bijvoorbeeld aan: huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, emotionele steun, administratieve hulp of verpleegkundige handelingen.
Welke steun of zorg je geeft, hangt af van de situatie en de behoefte van de zorgvrager. En aan de mogelijkheden die je als mantelzorger hebt, zowel lichamelijk als geestelijk.
Hier vind je meer informatie over de taken van een mantelzorger.
Het is goed om te onthouden dat je als mantelzorger verschillende rechten hebt, bijvoorbeeld:
Werken en mantelzorg geven, het is soms lastig te combineren. Ben je in loondienst? Het kan dan een oplossing zijn om je werktijden tijdelijk aan te passen of om minder uren te gaan werken. Dat heet flexibel werken. Daarvoor kun je een verzoek indienen bij je werkgever.
Is er sprake van een onverwachte situatie en is je hulp dringend nodig? Je hebt dan vaak recht op calamiteitenverlof.
Je kunt als mantelzorger ook voor korte of langere tijd zorgverlof aanvragen bij je werk. Je werkgever mag dit alleen weigeren als je afwezigheid het bedrijf in problemen kan brengen. Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over zorgverlof, bijvoorbeeld hoe lang je dit kunt opnemen en wat het betekent voor je salaris.
Het geven van mantelzorg kan zwaar zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom heb je soms recht op ondersteuning of compensatie van de overheid, de zorgverzekeraar of andere organisaties.
Bijvoorbeeld:
Dit geld kan de zorgvrager aanvragen en beheren om zorg in te kopen. De zorgvrager kan dan de mantelzorger betalen voor de geleverde zorg. Het PGB kan worden aangevraagd via de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor in de regio. Let op: het bedrag dat de mantelzorger ontvangt is minimaal en vervangt dus niet helemaal het verlies van inkomsten. Kijk voor meer informatie over het PGB op Mantelzorg.nl.
Dit is een jaarlijkse blijk van waardering voor de inzet van mantelzorgers, die per gemeente een andere vorm heeft. Het kan een geldbedrag zijn, of een cadeaubon, een activiteit of iets anders. Lees hier meer en informeer bij je gemeente of je in aanmerking komt.
Bekijk deze video voor meer informatie
Je bent jonger dan 25 jaar en je groeit op en/of woont samen met iemand die leeft met uitgezaaide borstkanker, bijvoorbeeld een van je ouders. Je helpt, ondersteunt, verzorgt en maakt je daarnaast ook vaak zorgen over de situatie. Je wordt dan een jonge mantelzorger genoemd.
De kans is groot dat je door deze situatie thuis minder aandacht krijgt, of dat je veel emotie en stress ervaart. Dit kan invloed hebben op je welzijn, je werk of je schoolprestaties en je sociale contacten.
Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Vraag om hulp of ondersteuning als je dat nodig hebt. En vertel een familielied, docent, trainer of vriend over je situatie en hoe je dit beleeft.
Heb je behoefte aan informatie, advies, ondersteuning of contact met andere jonge mantelzorgers? Je kunt hiervoor terecht bij verschillende organisaties, bijvoorbeeld: