naar de inhoud

Jouw emoties en gevoelens als mantelzorger

Je bent mantelzorger voor iemand om wie je veel geeft, en die nu leeft met uitgezaaide borstkanker. Het is normaal en begrijpelijk dat deze situatie bij jou emoties en gevoelens kan oproepen. En al heb je misschien het idee dat je hier niet de tijd of ruimte voor hebt als mantelzorger, het is heel belangrijk dat je aandacht geeft aan wat je voelt.

Waarom is het belangrijk om je emoties en gevoelens te herkennen?

Om goed voor jouw zieke naaste te kunnen zorgen, moet je zelf lichamelijk en geestelijk overeind blijven. Zorg daarom goed voor jezelf en probeer het op tijd te herkennen als je hulp nodig hebt. Trek dan aan de bel bij familie, vrienden of professionele hulpverleners. Dat kan gaan om praktische hulp, maar ook om een luisterend oor. Zeker als je (sterke) emoties en gevoelens ervaart is het waardevol om te weten bij wie jij je verhaal, zorgen en vragen kwijt kunt.  

Emoties en gevoelens die mantelzorgers vaak ervaren

Iedereen is anders, maar er zijn verschillende emoties en gevoelens die je als mantelzorger zou kunnen ervaren. Deze zijn allemaal heel normaal om te voelen. 

  • Je kunt angst voelen over bijvoorbeeld het ziekteproces, over de toekomst en over hoe je met deze situatie moet omgaan.   
  • Je kunt onzekerheid voelen, omdat je geen ervaring hebt als mantelzorger. Je moet alles voor het eerst uitzoeken en je weet niet wat je kunt verwachten in de toekomst.    
  • Je kunt je zorgen maken over het (kunnen) maken van fouten. 
  • Het kan je verdrietig maken om te zien wat de uitgezaaide borstkanker doet met de persoon om wie je geeft. Ook kun je rouw ervaren om alle veranderingen in jullie leven en om het naderende afscheid. 
  • De grote verantwoordelijkheid die je voelt kan leiden tot stress, die zich zowel lichamelijk als geestelijk kan uiten. 
  • Je kunt je machteloos voelen, vooral als je naaste wordt geconfronteerd met beperkte behandelingsmogelijkheden of slechte vooruitzichten.   
  • Je kunt een schuldgevoel hebben. Bijvoorbeeld omdat je zo moe bent. Omdat je geïrriteerd of boos bent richting de zieke. Of omdat je opgelucht bent dat je even weg kunt gaan. 
  • Mantelzorg kan zowel lichamelijk als emotioneel vermoeiend zijn en daardoor overbelasting veroorzaken. 

Blijf praten over wat je voelt

Onderdruk je gevoelens en emoties niet, zorg dat je deze kwijt kunt bij iemand die je vertrouwt. Je bent niet alleen. Zoek naar ondersteuning bij vrienden of familie, praat met andere mantelzorgers en overweeg professionele hulp als dat nodig is.

Het geven van mantelzorg verandert de relatie met degene die je verzorgt. Als dit de persoon is met wie je alles besprak, bijvoorbeeld je partner, kan het heel lastig zijn om dit nu niet altijd te kunnen doen. Wees zo open en eerlijk mogelijk over je gevoelens, want het delen van je verdriet en pijn is belangrijk voor jullie allebei. Maar weet ook wanneer het de ander meer kwaad dan goed doet om te horen hoe je je voelt.

Goed om te weten: in de laatste levensfase zal je geliefde zich steeds meer naar binnen richten. Zorg dat je iemand hebt bij wie jij terecht kunt om je emoties en gevoelens te kunnen delen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.