naar de inhoud

Boeken, blogs en podcasts voor mantelzorgers

Boeken 

Er zijn veel boeken geschreven over mantelzorg en verlies, die je kunnen inspireren, informeren of troosten. Een paar voorbeelden zijn:  

‘Draai niet om de dood heen’ van Frederiek Weerda

Frederiek Weeda heeft het boek geschreven dat ze had willen lezen toen haar man steeds zieker werd en doodging. Ze stond er vaak alleen voor. Niet dat vrienden of familie haar jonge gezin in de steek lieten, maar de meeste professionals wilden de dood niet benoemen, niet meedenken over het sterven. Om goed afscheid te kunnen nemen, moet je horen hoe de dood komt. Deze gids biedt persoonlijke verhalen en praktische tips voor wanneer een dierbare naaste uit het ziekenhuis wordt ontslagen en thuis zal sterven. Frederiek Weeda is redacteur van NRC. In november 2015 overleed Menno Steketee, haar man en de vader van hun twee kinderen, aan kanker.  

‘Rouw op je dak’ van Jos Brink

Rouwen betekent een moeilijke weg gaan: je weet dat je kunt lopen, maar je wilt eigenlijk niet verder. Er ligt een onoverzichtelijk traject voor je. In dit eerlijke boek probeert Jos Brink, pastor en stervensbegeleider, maar ook theatermaker (en dus een ‘mensen-mens’) geen gemakkelijke antwoorden te geven op alle vragen die je hebt. Wel herkent hij, vanuit zijn lange ervaring, jouw situatie. Hij kan je wellicht richting geven, een beetje sturen, waardoor eenzaamheid weer in tweezaamheid verandert. 

‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Manu Keirse

‘Dit boek is gegroeid uit de jarenlange omgang van de auteur met rouwenden en zorgverleners. Het biedt bruikbare inzichten, is geïllustreerd met talrijke herkenbare voorbeelden uit het dagelijkse leven en geeft praktische antwoorden op vragen. Verlies door de dood, maar ook andere verliessituaties komen aan bod, en zowel algemene als specifiek gerichte informatie zijn erin terug te vinden. Deze gids wil doorheen het verdriet perspectieven bieden om opnieuw te leren houden van het leven.’  

‘Mantelzorger der liefde’ van Inge Keestra

Over positief mantelzorgen bij dementie. Ingrid deelt haar tips en eigen ervaringen als mantelzorger op een laagdrempelige en lichtvoetige manier. 

Graphic novels

‘Naasten’ van Maaike Haan, Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen

In woord en beeld wordt zichtbaar en voelbaar gemaakt wat het betekent om mantelzorg te geven in de laatste levensfase.  

Blogs

Er zijn diverse blogs waarin mantelzorgers en rouwenden hun ervaringen, tips en adviezen delen. Bijvoorbeeld: 

Podcasts

Een paar voorbeelden van podcasts die gaan over mantelzorg en verlies: 

Werkgeluid – afl. Liesbeth Hoogendijk – Van mantelzorg je werk maken

Liesbeth Hoogendijk is directeur/bestuurder bij MantelzorgNL. Vanuit haar eigen ervaring met mantelzorg en vooral vanuit haar visie dat je zorgen voor elkaar ook moet organiseren, zet ze zich al jaren in voor mantelzorgers in Nederland. Hoe kan je mantelzorg met werk combineren en wat kan je doen als leidinggevende en werkgever? Wat zijn haar uitdagingen als bestuurder en hoe kunnen wij allemaal beter omgaan met mantelzorg? 

En toen was ik mantelzorger (EO en NPO Radio 5)

Wat doet het met je als iemand compleet afhankelijk van je is geworden? In deze achtdelige serie komt telkens een ander aspect van mantelzorg aan bod.  

Doodgewoon  (3FM)

Wat doe je als je op jonge leeftijd een familielid verliest? Sabien en Benthe wisten het eigenlijk niet, toen ze zelf als jonge twintigers een moeder en een zusje verloren. In deze podcastserie praten ze met verschillende experts op het gebied van dood en rouw.  

Televisie

De verwondering – Aflevering met Manu Keirse

Manu Keirse is klinisch psycholoog en specialist in het omgaan met verlies en verdriet. Hij gelooft niet langer in rouwverwerking. Rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en je leeft ermee.   

Ken je zelf nog goede boeken, blogs of podcasts voor mantelzorgers?  Laat het ons dan weten via communicatie@borstkanker.nl. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.