naar de inhoud

Praktische tips voor jou als collega

Het steunen van een collega met uitgezaaide borstkanker is een lastige taak, die veel vraagt van jouw inzicht in de persoon en in de situatie. Er is niet zoiets als ‘de enige juiste manier’, omdat elke persoon, elke situatie en elk ziekteproces uniek is. Maar er zijn wel een aantal tips die je kunnen helpen bij het steun bieden aan je collega, en het gezond houden van jullie werkrelatie.

Vraag hoe het gaat

Vraag regelmatig hoe je collega zich voelt, zowel lichamelijk als mentaal. Niet alleen vlak na de diagnose of rondom de behandelingen, juist op de langere termijn is het fijn om te laten merken dat je meeleeft en er voor haar bent.

Vind je het moeilijk om zo’n gesprek te voeren? Dat kun je eerlijk zeggen. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet weet wat je moet zeggen. Zeg dat je erg geschrokken bent. Of dat je veel aan haar moet denken.

Wil je meer communicatietips? Lees hier verder.

Zorg voor afleiding

Je collega is ziek, maar ze is ook nog steeds dezelfde persoon met wie je werkt. Werken kan een enorme afleiding zijn van de dagelijkse realiteit van het ziek zijn. Richt de aandacht dus ook gewoon op jullie werk. En zorg ervoor dat een werkdag soms extra positieve afleiding brengt door gezelligheid en humor.

Vraag hoe je kunt steunen

Vraag je collega wat zij nodig heeft en hoe je haar kunt helpen. Bijvoorbeeld:

 • Wil ze praten over haar ziekte, of juist over andere dingen.
 • Wil ze tijdens afwezigheid door behandelingen af en toe een kaartje of een bezoekje ontvangen. Of via de mail updates krijgen over het werk en over haar team.
 • Misschien kun je helpen bij het delen van updates over haar situatie, zodat ze niet telkens dezelfde vragen hoeft te beantwoorden, maar iedereen wel op de hoogte is.
 • Heeft ze hulp nodig bij praktische dingen, zoals werktaken die lichamelijk te zwaar zijn geworden; of samen kijken naar de planning om overzicht te houden over het werk. Of hulp bij persoonlijke dingen zoals zware boodschappen tillen of de administratie doen.

Je collega is leidend

Respecteer de wensen, de grenzen, de keuzes en het tempo van je collega. Bied een luisterend oor, zonder te oordelen of ongevraagd advies te geven. Toon begrip en empathie. Erken dat de situatie moeilijk en onzeker is.

Toon je eigen emoties en gevoelens

Wees eerlijk en open over je eigen gevoelens, je hoeft je niet groot te houden voor je collega. Door je emoties te delen, kun je elkaar steunen en vertrouwen.

Wat je vooral niet moet doen

 • Je collega negeren, uit angst om iets verkeerds te zeggen.
 • Je collega geforceerd proberen op te vrolijken.
 • Je collega buitensluiten van alledaagse dingen.
 • Doen alsof er niets aan de hand is.

Zorg ook goed voor jezelf

Het is niet makkelijk om een collega met uitgezaaide borstkanker te hebben, deze situatie vraagt aandacht, inzet en energie. Je kunt je daardoor overbelast, machteloos of schuldig gaan voelen. Zorg daarom ook goed voor jezelf.

 • Zoek steun bij je andere collega’s, je leidinggevende, je familie of je vrienden. Praat over je gevoelens en vraag om hulp als je het nodig hebt.
 • Doe naast je werk ook dingen die je energie geven en ontspanning bieden.
 • Wees niet te streng voor jezelf, accepteer dat je niet perfect bent en dat je niet alles kunt oplossen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.