naar de inhoud

Emoties en gevoelens van jou als collega

Je collega is ongeneeslijk ziek, dit kan in meer of mindere mate emoties en gevoelens bij je losmaken. Je voelt mee met je collega en als jullie een hechte band hebben, kun je extra geraakt zijn. Ook kan deze situatie herinneringen bij je oproepen aan naasten die in het verleden ziek zijn geweest of die je hebt verloren. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld verdriet, angst, boosheid, een schuldgevoel, machteloosheid of ongemak ervaren. Hoe kun je daarmee omgaan?

Praat over je emoties

Het is belangrijk om je emoties en gevoelens te erkennen en te uiten: ze zijn normaal en menselijk en je hoeft je dus niet te schamen of je te verontschuldigen voor hoe je je voelt. Praat met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een andere collega, je leidinggevende, een vriend, een familielid of een professional. Het lucht op om je gevoelens te delen en om een luisterend oor, steun en advies te krijgen.

Vergroot je kennis

Iets dat je niet kent of niet eerder hebt meegemaakt, kan angst of onrust bij je veroorzaken. Kennis en begrip kunnen dan rust geven. Lees bijvoorbeeld informatie over uitgezaaide borstkanker, over de behandeling van je collega en over de invloed van de ziekte op zijn of haar leven. Zo heb je een beeld van wat je collega te wachten staat en kun je beter inschatten hoe je kunt helpen. Dit kan jou ook helpen om vragen te stellen aan je collega.

Hoe laat je merken dat je meeleeft

Je leeft mee, en je wilt dat misschien laten merken aan je collega. Het is mooi en steunend om betrokken te zijn, maar blijf de wensen en grenzen van je collega respecteren. Laat weten dat je er bent, maar dring jezelf niet op. Volg het tempo en de behoefte van je collega, en vraag wat zij prettig vindt.

Zorg goed voor je eigen gezondheid

Emoties kosten veel energie. Je kunt alleen een goede collega zijn als je ook goed voor jezelf zorgt. Stel grenzen aan je werk en aan je betrokkenheid, en vraag om hulp als je het nodig hebt. Zorg voor voldoende rust en slaap. Eet gezond en drink voldoende water. Doe dingen die je energie geven en ontspanning bieden, zoals sporten, hobby’s, mediteren of lezen.   

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.