naar de inhoud

Afscheid nemen van je zieke collega

Leven met uitgezaaide borstkanker betekent voor je collega dat ze op verschillende momenten afscheid zal moeten nemen. Ook op haar werk. Eerst is er het afscheid van jullie vertrouwde manier van samenwerken. Daarna volgt vroeg of laat het moment dat je collega moet stoppen met werken. En uiteindelijk zullen jullie misschien voor de laatste keer afscheid van elkaar nemen, als het einde van haar leven nadert. Hoe ga je om met deze verschillende momenten van afscheid? Hoe kun je hier een waardevol en troostrijk moment van maken voor alle betrokkenen?

Als je collega moet stoppen met werken

Je collega moet door haar ziekte stoppen met werken. Het is mooi om haar als afscheid iets te geven dat je kunt vasthouden en/of bekijken, iets persoonlijks dat troost en steun kan bieden.

Maak bijvoorbeeld een (foto)boekje of een film, waarin alle collega’s een persoonlijke boodschap vastleggen. Focus daarbij vooral op de mooie herinneringen, op de grappige momenten en op de waarde van je collega, zowel als persoon als in haar werk.

Blijf contact houden

Houd contact met je collega, ook als ze niet meer kan werken. Laat haar weten dat je aan haar denkt en dat je haar waardeert. Je kunt af en toe een berichtje sturen; opbellen of afspreken om langs te komen of iets leuks te doen.

Respecteer wel haar privacy en behoefte aan rust: vraag aan haar of aan de naasten wat wel en niet gewenst is.

Wil je collega dat je haar bij het werk blijft betrekken? Houd haar dan op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen, maar vermijd roddels of klachten.

Neem op tijd afscheid

Wanneer neem je voor de laatste keer afscheid? Wacht niet tot het laatste moment, doe dit als je collega nog helder en alert is, zodat je nog echt contact kunt maken.

Zeg wat je wilt zeggen, geef een knuffel of een hand, en bedank je collega voor alles wat zij voor je heeft gedaan en betekend. Of als dat passender voelt, kun je ook een mooie afscheidsbrief sturen.

Wat je ook doet, wees vooral eerlijk en toon je emoties, dit is een teken van respect en betrokkenheid.

Afscheid van de naasten

Blijf ook in contact na het overlijden van je collega, bijvoorbeeld door het sturen van een condoleancekaart aan de naasten, of door (samen met je collega’s) naar de uitvaart te gaan.

Word je gevraagd om tijdens de uitvaart te spreken namens het werk? Het werkende bestaan van je collega is vaak onbekend voor familie en vrienden. Vertel over de persoon, maar ook over het werk dat je collega deed en de waarde die dit heeft gehad. En waarom je collega door jullie zal worden gemist.