naar de inhoud

Rouwen om je collega

Het overlijden van je collega zal waarschijnlijk invloed hebben op jou en op de rest van het team, of misschien zelfs op het hele bedrijf of organisatie. Hoe ga je om met dit verlies en wat kun je doen om de rouw te ervaren en het gemis een plek te geven?

Praat met elkaar over het overlijden van je collega

Bespreek het overlijden van je collega met het hele team. Dat kan bij een kop koffie, maar je kunt ook een afscheidsbijeenkomst organiseren voor iedereen die met haar te maken heeft gehad. Deel je gevoelens en luister naar de anderen, je zult zien dat dit voor iedereen fijn zal zijn.

Laat iedereen die daar behoefte aan heeft een praatje houden, maar maak dit niet tot een verplichting, want niet iedereen wil dit. Luisteren is ook een vorm van omgaan met verdriet.

Zoek hulp als je dat nodig hebt

Ben je heel verdrietig over het verlies en vind je het misschien moeilijk om elke dag aan het werk te gaan zonder je collega? Meld dit dan bij je leidinggevende, die kan met je meedenken welke hulp voor jou passend zou kunnen zijn. Rouw is niet eenvoudig, je hoeft het niet alleen te doen.

Rouw van klanten of contacten van je collega

Er zijn misschien mensen buiten het bedrijf of de organisatie die (intensief) hebben samengewerkt met je collega. Ook zij verdienen een luisterend oor en de mogelijkheid om hun medeleven te laten blijken. Houd hier oog voor. Overleg wel hoe je dit aanpakt als bedrijf, eventueel in samenspraak met de familie van de overledene.

Bied steun aan de nabestaanden van je collega

Het werk maakte een belangrijk deel uit van het leven van je collega. De naasten zullen het daarom waarderen en zich gesteund voelen als vanuit het werk contact met hen wordt gezocht. Bijvoorbeeld:

  • Stuur een condoleancekaart van jou persoonlijk of vanuit het hele team, waarin je bijvoorbeeld een herinnering deelt.
  • Laat een mooie rouwadvertentie plaatsen in de plaatselijke krant.
  • Regel eventueel bloemen tijdens de uitvaart.
  • Zorg ervoor dat er mensen van jullie werk aanwezig zijn bij de uitvaart. Dit is niet alleen voor de nabestaanden een steun, maar kan ook voor jou en de andere collega’s een troostend moment zijn.
  • Bied aan om iemand van het werk te laten spreken tijdens de uitvaart. Zorg ervoor dat de spreker goed bekend was met de overledene.

Mogelijkheid om te condoleren op het werk

Zorg voor een mogelijkheid om te condoleren op het werk. Zet bijvoorbeeld een ingelijste foto van je overleden collega en een kaars naast een mooi notitieboek, waarin mensen hun herinneringen kunnen schrijven. Dit boek zouden jullie eventueel later aan de nabestaanden kunnen geven.

Herdenkingsplek

Je kunt een herdenkingsplek creëren op het werk, bijvoorbeeld op het bureau van de overledene of in een mooi hoekje van het kantoor. Het fijnst is als er mogelijkheid is tot privacy. Zo heeft iedereen de gelegenheid om even stil te staan bij het gemis en/of er iets achter te laten. Een mooie manier om de herinnering aan jullie collega nog lang te laten duren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.