naar de inhoud

Wat betekent proactieve zorgplanning

Proactieve zorgplanning is een term die door zorgverleners wordt gebruikt. Het betekent: vooruitdenken, plannen en organiseren, waarbij jouw levensdoelen en keuzes centraal staan. Door regelmatig in contact te blijven met je zorgverlener, je naasten, maar ook je huisarts kun je anticiperen op dat wat mogelijk gaat komen. En duidelijk maken wat je nu en later nodig hebt.

Waarom proactieve zorgplanning

Als je uitgezaaide borstkanker hebt, kun je plotseling met een nieuwe (onverwachte) situatie worden geconfronteerd binnen je ziekteproces. Proactieve zorgplanning zorgt ervoor dat je altijd ‘een stapje voor bent’, zodat je bijvoorbeeld keuzes over je zorg of over je laatste levensfase niet plotseling hoeft te maken, maar daar de tijd voor kunt nemen.

In gesprek over proactieve zorgplanning

In gesprek gaan met je (huis)arts over proactieve zorgplanning kan lastig en/of pittig zijn. Het helpt om vooraf na te denken over de vragen en onderwerpen die je aan bod wilt laten komen.

Je kunt het bijvoorbeeld hebben over:

Hoe gaat het nu met je

 • Wat voor klachten heb je?
 • Wat wil je graag nog zo lang mogelijk kunnen doen in je leven?

Je vooruitzichten

 • Welke verwachting heeft je arts over het verloop van de ziekte?
 • Welke lichamelijke en psychische klachten kun je verwachten?

Je zorgen

 • Voor welk lijden ben je bang?
 • Wat wil je beslist niet meemaken?

Je grenzen

 • Zijn er in jouw situatie behandelingen die medisch gezien op een gegeven moment geen zin meer hebben? Welke behandelingen zijn dat?
 • Wat gebeurt er als je niet meer kunt eten en drinken?

Je laatste dagen

 • Op welke plek wil je het liefste sterven? Thuis, in het ziekenhuis of in een hospice? Het kan ook helpen deze plekken eens te bezoeken, om te ervaren wat bij je past.
 • Wat moet van tevoren geregeld worden?

Je wensen

 • Heb je een wilsverklaring gemaakt? Loop deze dan samen met de arts door en check of alles duidelijk is en jullie op dezelfde golflengte zitten.
 • Heb je een euthanasiewens, bespreek deze dan met je arts. Een arts is namelijk niet verplicht om je verzoek uit te voeren. Ook niet als je het op papier hebt gezet of hebt vastgelegd in een levenstestament.

Je mag altijd van gedachten veranderen

Het maken van keuzes is belangrijk, maar onthoud dat je op elk moment mag veranderen van gedachten. Voel de ruimte om te mogen terugkomen op beslissingen. Het voornaamste is dat jij, op ieder moment, een keuze mag maken die bij je past.

Voel ook de ruimte om hier met je zorgverlener of huisarts over te praten. Zeker als je aangeeft waar je het over wilt hebben, zullen ze er ruimte voor maken of tijd inplannen. Dit hoort bij hun werk.

Informatieboekje ‘Je wordt niet meer beter’

Informatieboekje ‘Je wordt niet meer beter’

Tootje: ‘Dit boekje geeft een compleet beeld van de verschillende fases van je ziekte. De onderwerpen zijn dingen waar je misschien niet zo makkelijk over praat, maar waar je in je hoofd wel mee bezig bent. Dit boekje geeft mij een gevoel van erkenning voor mijn gedachten.’

Wat wil ik zeggen

Wat wil ik zeggen

Je artsen willen hun zorg zo veel mogelijk afstemmen op jouw wensen en behoeften. Dit notitieboekje helpt je om je wensen op te schrijven, zodat je deze kunt bespreken met je zorgverleners.