naar de inhoud

Waar in je lichaam komen uitzaaiingen voor

Uitzaaiingen van de borstkanker kunnen op verschillende plekken in je lichaam voorkomen en ook op meerdere plekken tegelijk.

De meest voorkomende plekken waarnaar de borstkanker uitzaait, zijn de botten, lever, longen of hersenen. Je spreekt dan over uitzaaiingen (of metastasen), en dus niet over bot-, lever-, long- of hersenkanker. Daarvan is alleen sprake als de oorspronkelijke tumor op die plek zit.

Bij 85% van de mensen met uitgezaaide borstkanker, zitten de metastasen in de botten. Het gebeurt vaak dat de uitzaaiingen langere tijd alleen in de botten zitten en zich later pas verspreiden naar andere plekken in het lichaam.

[Lees meer]

Omdat de lever een orgaan is waar veel bloedvaten doorheen lopen, kunnen kankercellen al snel in de lever terechtkomen. Zo’n 50% van de mensen met uitgezaaide borstkanker, heeft metastasen in de lever.

[Lees meer]

In ongeveer 20% van de gevallen van uitgezaaide borstkanker, zitten er metastasen in de longen.

[Lees meer]

Ongeveer 6% van mensen met uitgezaaide borstkanker krijgt uitzaaiingen in het buikvlies.

[Lees meer]

Ongeveer 10% van de patiënten met uitgezaaide borstkanker krijgt te maken met metastasen in de hersenen. Vaak gaan deze uitzaaiingen gepaard met metastasen in andere organen.

[Lees meer]