Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Proactieve zorgplanning is een term die door zorgverleners wordt gebruikt. Het betekent: vooruitdenken, plannen en organiseren, waarbij jouw levensdoelen en keuzes centraal staan. Door regelmatig in contact te blijven met je zorgverlener, je naasten, maar ook je huisarts kun je anticiperen op dat wat mogelijk gaat komen. En duidelijk maken wat je nu en later nodig hebt.
Als je uitgezaaide borstkanker hebt, kun je plotseling met een nieuwe (onverwachte) situatie worden geconfronteerd binnen je ziekteproces. Proactieve zorgplanning zorgt ervoor dat je altijd ‘een stapje voor bent’, zodat je bijvoorbeeld keuzes over je zorg of over je laatste levensfase niet plotseling hoeft te maken, maar daar de tijd voor kunt nemen.
In gesprek gaan met je (huis)arts over proactieve zorgplanning kan lastig en/of uitdagend zijn. Het helpt om vooraf na te denken over de vragen en onderwerpen die je aan bod wilt laten komen.
Je kunt het bijvoorbeeld hebben over:
Het maken van keuzes is belangrijk, maar onthoud dat je op elk moment mag veranderen van gedachten. Voel de ruimte om te mogen terugkomen op beslissingen. Het voornaamste is dat jij, op ieder moment, een keuze mag maken die bij je past.
Voel ook de ruimte om hier met je zorgverlener of huisarts over te praten. Zeker als je aangeeft waar je het over wilt hebben, zullen ze er ruimte voor maken of tijd inplannen. Dit hoort bij hun werk.
Tootje: ‘Dit boekje geeft een compleet beeld van de verschillende fases van je ziekte. De onderwerpen zijn dingen waar je misschien niet zo makkelijk over praat, maar waar je in je hoofd wel mee bezig bent. Dit boekje geeft mij een gevoel van erkenning voor mijn gedachten.’
Je artsen willen hun zorg zo veel mogelijk afstemmen op jouw wensen en behoeften. Dit notitieboekje helpt je om je wensen op te schrijven, zodat je deze kunt bespreken met je zorgverleners.