naar de inhoud

Emoties

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je partner uitgezaaide borstkanker heeft? En welke emoties zijn daarna voorbijgekomen of voel je misschien nu, terwijl je dit leest? 

Samen zoeken jullie naar een manier om een nieuwe balans te vinden, om met de onzekere toekomst om te gaan. Om de stress rond de onderzoeken en behandelingen een plek te geven in jullie leven. En om in de periodes van rust de tijd zinvol te vullen, bijvoorbeeld door het maken van mooie herinneringen. 

Achtbaan van emoties

Jij en je partner ervaren allebei een achtbaan aan emoties. Angst, boosheid, verdriet, ongeloof… en soms juist even helemaal niks, alsof het helemaal stil is vanbinnen.  

Maar er is een verschil tussen jullie. Je geliefde wordt door het ziek zijn geconfronteerd met een naderend overlijden. En jij realiseert je dat je op een zeker moment achter zult blijven.   

Ruimte en tijd om emoties te delen

Het is belangrijk om tijd te nemen voor jouw gevoelens en emoties, om stil te staan bij wat je voelt. En om daar vervolgens ook woorden aan te geven. Niet alleen binnen je relatie, juist ook daarbuiten. In een situatie waarin je je los van je partner in alle openheid kunt uiten. In een gesprek met vrienden, collega’s of familie. Tijdens een afspraak met bijvoorbeeld een geestelijk verzorger, je huisarts of psycholoog. Of op papier, in een dagboek of blog. 

Ook kan het delen van je emoties met je partner zorgen voor (meer) verbinding en verdieping binnen jullie relatie.   

Zoek je informatie of ondersteuning?

  • Stel jouw vragen of deel je beleving in de spreekkamer van de oncoloog, als je daar samen met je partner bent. Deze ruimte kan en mag je nemen. Hiervoor zou je ook een persoonlijke vragenlijst kunnen maken met B-Bewust. 
  • Iedereen heeft een andere behoefte als het gaat om het delen van emoties en gevoelens. En die behoefte kan zelfs per situatie of dag verschillen. Voor emotionele ondersteuning kun je terecht bij het Psycho Oncologisch Centrum bij jou in de buurt. Ook kun je laagdrempelig terecht bij de praktijkondersteuner GGZ bij je huisarts. 
  • Heb je vragen over behandelingen, onderzoeken, bijwerkingen en gevolgen van uitgezaaide borstkanker? Neem dan contact op met de kanker.nl infolijn. 
  • Als je wilt zijn wij er ook voor jou. Onze mensen vanhet BVN Serviceteam en de Ervaringslijn luisteren naar je en beantwoorden je vragen. 

‘Ik kreeg pas hulp toen ik er zelf om had gevraagd. Mensen hebben niet snel in de gaten dat het niet alleen om de patiënt zelf draait, maar ook om de naaste familie. – lees het artikel hier

Ronald

Ronald heeft uitgezaaide borstkanker. ‘Het omgaan met je ziekte is de enige grip die je hebt’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.