naar de inhoud

De zorg voor je kinderen

Hebben jij en je partner een gezin, dan is je zorg niet alleen gericht op je geliefde maar ook op je kinderen.

Het is normaal om je kinderen te willen beschermen tegen verdriet. Misschien voel je daarom weerstand om hen te vertellen wat er precies aan de hand is, wat het betekent dat je partner uitgezaaide borstkanker heeft. Toch is het verstandig om hen bij de situatie te betrekken.

Vijf vuistregels

Het Ingebord Douwes Centrum heeft vijf vuistregels geformuleerd, bedoeld als houvast binnen de vele tips en informatiebronnen die je zult tegenkomen.

1. Wees eerlijk

Vertel eerlijk over de diagnose en wat de gevolgen ervan zijn. Voor je partner, voor jou en voor het kind zelf. Maak het concreet en passend bij de leeftijd.

2. Geef ruimte aan emoties

Emoties, zoals verdriet, angst en boosheid, passen bij wat jullie als gezin doormaken. Alle emoties mogen er zijn.

3. Laat het kind weten dat het altijd bij je terecht kan

Het is voor kinderen goed dat ze zeker weten dat ze altijd met hun vragen, zorgen en emoties bij je kunnen komen. Het helpt hen om erover te kunnen praten.

4. Houd vast aan regelmaat

Door de uitgezaaide borstkanker, de behandelingen en de onzekerheden binnen het ziekteproces verandert er veel. Juist nu geven regelmaat, structuur en de normale opvoedregels houvast aan je kind.

5. Vertrouw op jezelf

Je krijgt vaak van alle kanten verschillende adviezen. Blijf op jezelf vertrouwen. Jij weet het beste wat je kind aankan en nodig heeft.

Je gezinsleven is veranderd

Leven met een partner met uitgezaaide borstkanker betekent dat alles wat in jullie dagelijkse gezinsleven normaal was, nu is veranderd. Je partner heeft bijvoorbeeld minder energie, waardoor er meer taken op jouw schouders komen, ook wat betreft de opvoeding van jullie kinderen. Terwijl tegelijkertijd dat dagelijkse leven wel doordraait, inclusief je werk, boodschappen, sociale verplichtingen en alles wat moet worden geregeld rond school, sport en hobby’s.

Het kan ook zijn dat de prioriteiten van je partner veranderen. Misschien is je geliefde meer in zichzelf gekeerd. Of gaat er meer aandacht naar jullie kinderen, bijvoorbeeld met als doel om herinneringen te maken en is er daardoor minder aandacht voor jou als partner en wat jij nodig hebt om overeind te blijven.

Blijf met elkaar in gesprek over jullie dagelijkse gezinsleven, net zoals jullie dat deden voor de diagnose. Wat verwachten jullie van elkaar? Hoe verdelen jullie taken? Hoe kunnen jullie samen zorgen voor momenten van ontspanning en plezier voor het gezin? En hoe zorg je ervoor, dat iedereen in het gezin de ruimte en aandacht krijgt die nodig is om door deze moeilijke periode te komen?

Handige informatiebronnen

Online vind je informatie, video’s en animaties en ervaringsverhalen.

  • Op de site van het Ingeborg Douwes Centrum vind je meer informatie, tips en ook handige hulpbronnen, bijvoorbeeld om in spelvorm het gesprek aan te gaan met je kinderen.
  • Download de gratis brochure Kanker in je gezin, met tips om bovenstaande vuistregels in de praktijk te brengen.
  • Ook op kanker.nl vind je meer informatie over het begeleiden van kinderen.