Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Als je medicatie niet meer werkt en/of er uitzaaiingen op andere plekken in je lichaam ontstaan, dan kan het zijn dat de tumoren zijn veranderd. Dat wordt een mutatie genoemd. De uitzaaiingen kunnen dan ineens HER 2+ (HER2 positief) of HR+ (hormoongevoelig) zijn, terwijl dat bij de eerdere diagnose niet zo was.
Lees hier meer over ‘Als je behandeling niet (meer) werkt’
Om zeker te weten dat het gaat om een mutatie, worden er opnieuw onderzoeken gedaan. Dit zal in de meeste gevallen een biopsie zijn, vaak nadat met een MRI, CT-scan of PET-CT-scan is vastgesteld waar de (nieuwe) uitzaaiingen zich bevinden.
Als blijkt dat er inderdaad sprake is van een mutatie, dan heeft dat gevolgen voor je behandeling. Je zult dan ook behandeld worden met medicatie die ingezet wordt bij de HER 2-positieve tumoren dan wel hormoongevoelige tumoren.
Als er geen behandeling meer mogelijk is, kan soms nog de mogelijkheid bestaan om via DNA van de tumor te kijken of er nog een behandeling mogelijk is die bijvoorbeeld bij longkanker werkt. Bespreek dit met je oncoloog of dit voor jou (in de toekomst) van toepassing kan zijn.
Lees hier meer over de DRUP-studie (met DNA-tumordiagnostiek)
'Ik was uitbehandeld, totdat mijn oncoloog mij wees op de DRUP-studie'