naar de inhoud

In gesprek op je werk

Ben je in loondienst bij een bedrijf? Of werk je op een andere manier in teamverband? Het is bij uitgezaaide borstkanker niet precies te voorspellen welke impact de ziekte en de behandelingen op je hebben. Bovendien kan het effect van dag tot dag verschillen. Daarom is het belangrijk om met de bedrijfsarts of met je leidinggevende in gesprek te gaan. En om daarna steeds goed te blijven communiceren, ook met je collega’s.

Je bent overigens niet wettelijk verplicht om je ziekte aan je leidinggevende of verzekeringsmaatschappij (of Broodfonds) te melden.

Taken aanpassen

Soms kun je je werk voortzetten zoals altijd, maar het kan ook zijn dat je taken moeten worden aangepast. Als behandelingen bijvoorbeeld lang duren en je een tijd afwezig bent. Of als je energie of concentratievermogen afnemen. Het is belangrijk om de bedrijfsarts daarvan op de hoogte te houden en te overleggen wat je kan, wat je wilt, wat je nodig hebt en wat er mogelijk is.

Heeft jouw werk geen bedrijfsarts? Je kunt met je vragen en overwegingen ook naar je huisarts gaan, die kan je indien nodig doorverwijzen.

Collega’s

Collega’s zijn heel belangrijk. Ze kunnen je helpen door werk op te vangen. En als je tijdelijk afwezig bent, kunnen ze je vertellen wat er speelt. Zo blijf je betrokken bij het bedrijf. Zelf speel je hier ook een actieve rol in. Ga, als je dat kunt, om de paar weken even langs om bij te praten met je collega’s. Zo blijf je onderdeel van het team.

Communiceren over je ziekte op je werk

Het is belangrijk om te besluiten hoe je wilt communiceren over je ziekte(verloop). Dit geldt als je blijft werken, maar ook als je moet stoppen. Jij en je collega’s hebben er veel aan als jij je wensen en grenzen duidelijk aangeeft.

Denk bijvoorbeeld na over:

  • Wil je informatie over je ziekte delen met je collega’s?
  • Wil je dat zelf doen, of vind je het prettiger als je leidinggevende of een collega dat doet?
  • Wil je iedereen tijdens je ziekteproces op de hoogte houden, bijvoorbeeld met een nieuwsbrief?
  • Heb je behoefte aan een collega als maatje, om je te helpen als het niet gaat?
  • Wil je kaartjes, bloemen en bezoek ontvangen als je thuis zit, of wil je liever met rust worden gelaten?

Je vindt hier meer tips over de communicatie met je werkBoek ‘Sterkte met je tumor! Communicatie bij kanker’ van Paula Bakhuis

Informatieboekje ‘Je wordt niet meer beter’

Informatieboekje ‘Je wordt niet meer beter’

Tootje: ‘Dit boekje geeft een compleet beeld van de verschillende fases van je ziekte. De onderwerpen zijn dingen waar je misschien niet zo makkelijk over praat, maar waar je in je hoofd wel mee bezig bent. Dit boekje geeft mij een gevoel van erkenning voor mijn gedachten.’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.