naar de inhoud

Blijven werken of niet

Blijf je wel of niet werken als je uitgezaaide borstkanker hebt? Dit is een vraag waar geen vast antwoord op bestaat, omdat ieders situatie anders is.

Voel je je redelijk goed, dan kun je besluiten om (voor een deel) te blijven werken. Maar het kan ook zijn dat je te veel last hebt van de ziekte of de behandelingen, waardoor je veel minder moet gaan werken of ervoor kiest helemaal te stoppen.

Wat je ook kiest, doorwerken of stoppen, het kan allebei een goede keuze zijn.

Hoe maak je de keuze?

Kun (of wil) je nog werken nu je uitgezaaide borstkanker hebt? Dat ligt onder andere aan:

 • Hoe je je voelt.
 • Wat je wilt.
 • Wat voor werk je doet.
 • Welke (fysieke) mogelijkheden er zijn om je werk te kunnen aanpassen.

Steun bij je beslissing

Praat met je partner, familie en vrienden over het wel of niet blijven werken, zij kunnen je helpen bij het maken van de afweging.

Ben je in loondienst of werk je in teamverband? Ga met de bedrijfsarts of je leidinggevende in gesprek. Wat zijn de mogelijkheden om zo prettig mogelijk te blijven werken? En als je merkt dat fulltime werken geen optie is: misschien is het een optie om minder te gaan werken. Of om andere werkzaamheden te doen binnen hetzelfde bedrijf.

Het is verstandig om bij het maken van je keuze advies te vragen van een expert. Bijvoorbeeld de bedrijfsarts of een bedrijfsconsulent oncologie (BOCA). Zij kunnen je helpen een inschatting te maken wat je mogelijkheden zijn en welke keuze het best past bij jouw situatie.

Lees meer over blijven werken, reïntegreren of stoppen op kanker.nl

Eigen bedrijf of zzp

Heb je een eigen bedrijf of ben je zzp’er? Lees hier verder over jouw situatie.

Ik blijf werken

Als je (grotendeels) doorwerkt, is het goed om op een aantal dingen te letten:

 • Houd goed je grenzen in de gaten. Let op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust.
 • Doorwerken kan misschien niet op dezelfde manier als vroeger. Bespreek met je leidinggevende en de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om (voor een deel) te kunnen blijven werken. Denk bijvoorbeeld aan een rustiger werkplek, kortere werkdagen, andere taken, meer pauzes of (vaker) thuiswerken.
 • Wacht niet tot je leidinggevende met voorstellen komt. Geef zelf aan wat je prettig vindt en wat je nodig hebt. Vind je dit lastig? Je kunt vragen aan een collega om mee te komen en samen dit gesprek te voeren. Tips voor dit gesprek vind je in de Gesprekshulp werk en kanker.
 • Maak duidelijke afspraken met je leidinggevende en met je collega’s. Wat wil je, wat kan je en waar heb je ondersteuning nodig? Leg jullie afspraken schriftelijk vast. Houd wel de ruimte om deze afspraken bij te stellen als dat nodig is, bijvoorbeeld als je toch meer last krijgt van de ziekte.
 • Spreek af met je leidinggevende hoe je je collega’s op de hoogte wilt houden van je ziekteverloop en van je werkvermogen.
 • Spreek regelmatig af met je leidinggevende en met je bedrijfsarts of BOCA, om te bespreken hoe het gaat met het werk.

Ik stop tijdelijk met werken

Misschien moet je tijdelijk stoppen met werken, bijvoorbeeld vanwege een behandeling. Probeer dan wel contact te houden met je leidinggevende en collega’s. Een goede band houden maakt het makkelijker om na de behandeling weer aan het werk te gaan

Stuur bijvoorbeeld af en toe een berichtje, maak een afspraak om te (beeld)bellen of houd iedereen op de hoogte via een nieuwsbrief. Misschien lukt het je om af en toe even langs te gaan. Spreek dan af wanneer je langs wilt komen. Dan kunnen je leidinggevende en collega’s tijd voor je vrij maken.

Ik stop met werken

Is werken niet langer mogelijk? Of wil je liever niet meer werken, omdat je je tijd anders wilt gaan besteden?

De keuze om te stoppen met werken kun je vlak na je diagnose maken, maar het kan ook zijn dat je de beslissing pas later in het ziekteproces neemt. Welk moment het ook is, het is belangrijk om je wensen, behoeften en mogelijkheden te bespreken met de bedrijfsarts of je leidinggevende. Bijvoorbeeld: wil je je werk zelf overdragen aan een collega? En wil je dat in één keer doen of stapsgewijs?

Informatieboekje ‘Je wordt niet meer beter’

Informatieboekje ‘Je wordt niet meer beter’

Tootje: ‘Dit boekje geeft een compleet beeld van de verschillende fases van je ziekte. De onderwerpen zijn dingen waar je misschien niet zo makkelijk over praat, maar waar je in je hoofd wel mee bezig bent. Dit boekje geeft mij een gevoel van erkenning voor mijn gedachten.’

Financiële gevolgen van (gedeeltelijk) stoppen met werken

Wat betekent (gedeeltelijk) stoppen met werken voor je inkomen? Zijn er aanvullende uitkeringen of toeslagen die je kunt aanvragen? Daarover kun je praten met de HR-adviseur, als je bedrijf die heeft. Vraag anders om advies bij een re-integratiebureau gespecialiseerd in kanker. Lees meer op kanker.nl.

Werk je in loondienst, dan heb je de eerste twee jaar na de diagnose uitgezaaide borstkanker recht op loondoorbetaling bij ziekte.

Kun je door je ziekte minder of niet werken, of niet je oude salaris verdienen, dan kun je een claimbeoordeling aanvragen voor een WIA-uitkering (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen).

Hier vind je meer informatie over de WIA-uitkeringen.

Slecht contact met je werk

Misschien verloopt het contact met je leidinggevende moeilijk. Of heb je het gevoel dat er te veel van je wordt gevraagd. Je collega’s kunnen te weinig begrip hebben voor jouw situatie. Of misschien spelen er wel andere dingen die het lastig maken om prettig te werken.

Je kunt door dit soort situaties stress krijgen en een gevoel van onveiligheid. Als je denkt dat je niet voldoet aan verwachtingen, kun je meer gaan doen dan je kunt en zou hoeven doen. Het is voor je eigen gezondheid dus goed om zo snel mogelijk iets te doen.

Wat je kunt doen:

 • Vraag advies van een re-integratiecoach of een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO).
 • Bespreek het met de vertrouwenspersoon binnen jouw bedrijf of organisatie.
 • Ben je lid van een vakbond? Dan kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon.
 • Heb je het idee dat je leidinggevende je misschien wil ontslaan? Vraag op tijd juridisch advies.

Lees op kanker.nl meer over onbegrip en meningsverschillen op de werkvloer.

Podcast over Leven met uitgezaaide borstkanker

Langer leven met uitgezaaide borstkanker

Een gesprek met Tootje over het Langer Leven met uitgezaaide borstkanker; Hoe doe je dat nou, langer leven? Hoe maak je keuzes voor je behandeling? Hoe betrek je je naasten erbij? Een podcastserie van stichting Jij Speelt de Hoofdrol.