Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Blijf je wel of niet werken als je uitgezaaide borstkanker hebt? Dit is een vraag waar geen vast antwoord op bestaat, omdat ieders situatie anders is.
Voel je je redelijk goed, dan kun je besluiten om (voor een deel) te blijven werken. Maar het kan ook zijn dat je te veel last hebt van de ziekte of de behandelingen, waardoor je veel minder moet gaan werken of ervoor kiest helemaal te stoppen.
Wat je ook kiest, doorwerken of stoppen, het kan allebei een goede keuze zijn.
Kun (of wil) je nog werken nu je uitgezaaide borstkanker hebt? Dat ligt onder andere aan:
Praat met je partner, familie en vrienden over het wel of niet blijven werken, zij kunnen je helpen bij het maken van de afweging.
Ben je in loondienst of werk je in teamverband? Ga met de bedrijfsarts of je leidinggevende in gesprek. Wat zijn de mogelijkheden om zo prettig mogelijk te blijven werken? En als je merkt dat fulltime werken geen optie is: misschien is het een optie om minder te gaan werken. Of om andere werkzaamheden te doen binnen hetzelfde bedrijf.
Het is verstandig om bij het maken van je keuze advies te vragen van een expert. Bijvoorbeeld de bedrijfsarts of een bedrijfsconsulent oncologie (BOCA). Zij kunnen je helpen een inschatting te maken wat je mogelijkheden zijn en welke keuze het best past bij jouw situatie.
Lees meer over blijven werken, reïntegreren of stoppen op kanker.nl
Heb je een eigen bedrijf of ben je zzp’er? Lees hier verder over jouw situatie.
Als je (grotendeels) doorwerkt, is het goed om op een aantal dingen te letten:
Misschien moet je tijdelijk stoppen met werken, bijvoorbeeld vanwege een behandeling. Probeer dan wel contact te houden met je leidinggevende en collega’s. Een goede band houden maakt het makkelijker om na de behandeling weer aan het werk te gaan
Stuur bijvoorbeeld af en toe een berichtje, maak een afspraak om te (beeld)bellen of houd iedereen op de hoogte via een nieuwsbrief. Misschien lukt het je om af en toe even langs te gaan. Spreek dan af wanneer je langs wilt komen. Dan kunnen je leidinggevende en collega’s tijd voor je vrij maken.
Is werken niet langer mogelijk? Of wil je liever niet meer werken, omdat je je tijd anders wilt gaan besteden?
De keuze om te stoppen met werken kun je vlak na je diagnose maken, maar het kan ook zijn dat je de beslissing pas later in het ziekteproces neemt. Welk moment het ook is, het is belangrijk om je wensen, behoeften en mogelijkheden te bespreken met de bedrijfsarts of je leidinggevende. Bijvoorbeeld: wil je je werk zelf overdragen aan een collega? En wil je dat in één keer doen of stapsgewijs?
Tootje: ‘Dit boekje geeft een compleet beeld van de verschillende fases van je ziekte. De onderwerpen zijn dingen waar je misschien niet zo makkelijk over praat, maar waar je in je hoofd wel mee bezig bent. Dit boekje geeft mij een gevoel van erkenning voor mijn gedachten.’
Wat betekent (gedeeltelijk) stoppen met werken voor je inkomen? Zijn er aanvullende uitkeringen of toeslagen die je kunt aanvragen? Daarover kun je praten met de HR-adviseur, als je bedrijf die heeft. Vraag anders om advies bij een re-integratiebureau gespecialiseerd in kanker. Lees meer op kanker.nl.
Werk je in loondienst, dan heb je de eerste twee jaar na de diagnose uitgezaaide borstkanker recht op loondoorbetaling bij ziekte.
Kun je door je ziekte minder of niet werken, of niet je oude salaris verdienen, dan kun je een claimbeoordeling aanvragen voor een WIA-uitkering (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen).
Hier vind je meer informatie over de WIA-uitkeringen.
Misschien verloopt het contact met je leidinggevende moeilijk. Of heb je het gevoel dat er te veel van je wordt gevraagd. Je collega’s kunnen te weinig begrip hebben voor jouw situatie. Of misschien spelen er wel andere dingen die het lastig maken om prettig te werken.
Je kunt door dit soort situaties stress krijgen en een gevoel van onveiligheid. Als je denkt dat je niet voldoet aan verwachtingen, kun je meer gaan doen dan je kunt en zou hoeven doen. Het is voor je eigen gezondheid dus goed om zo snel mogelijk iets te doen.
Wat je kunt doen:
Lees op kanker.nl meer over onbegrip en meningsverschillen op de werkvloer.
Een gesprek met Tootje over het Langer Leven met uitgezaaide borstkanker; Hoe doe je dat nou, langer leven? Hoe maak je keuzes voor je behandeling? Hoe betrek je je naasten erbij? Een podcastserie van stichting Jij Speelt de Hoofdrol.