naar de inhoud

Mantelzorg

Mantelzorg is de zorg en hulp die je krijgt van iemand uit je omgeving, die dit vrijwillig doet. Dit kan je partner zijn, of je kinderen, of een zorgzame vriend, buur of collega. Er staat geen vergoeding tegenover het geven van mantelzorg. Wel is het mogelijk voor jou als zorgvrager om je mantelzorger op bepaalde manieren een uiting van dank te geven of te ondersteunen.

Wat zijn de taken van een mantelzorger?

De taken van een mantelzorger kunnen variëren. Denk bijvoorbeeld aan: huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, emotionele steun, administratieve hulp of verpleegkundige handelingen. Het hangt af van de situatie en de behoefte van de zorgvrager. En aan de mogelijkheden die de mantelzorger heeft, zowel lichamelijk als geestelijk.

Twijfel je om je naaste een mantelzorger te noemen? Lees Wanneer ben ik mantelzorger? van de Rijksoverheid.

Mogelijkheden voor ondersteuning van je mantelzorger

Mantelzorg geven kan zwaar zijn, zowel lichamelijk als emotioneel. Daarom heeft je mantelzorger soms recht op ondersteuning van de overheid, de zorgverzekeraar of andere instanties.

Bijvoorbeeld:

  • Een persoonsgebonden budget (PGB). Dit budget kun je aanvragen en beheren om zorg in te kopen. Zo kun je de mantelzorger betalen voor de geleverde zorg. Het PGB is bedoeld voor mensen die specifieke zorg nodig hebben, het kan worden aangevraagd via de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor in de regio. 
  • Mantelzorgwaardering. Dit is een jaarlijkse blijk van waardering van de gemeente voor de inzet van mantelzorgers. Het kan gaan om een geldbedrag, een cadeaubon, een activiteit of een ander gebaar. De hoogte en vorm van de mantelzorgwaardering verschilt per gemeente. Je kunt bij je eigen gemeente informeren of je mantelzorger in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering. 
  • Reiskosten minderen. Er is geen vaste regeling voor reiskostenvergoeding voor mantelzorgers, maar er zijn wel een paar tips om eventueel geld te kunnen besparen. 
  • Een mantelzorgvergoeding. Dit is een vergoeding die sommige zorgverzekeraars aanbieden vanuit de aanvullende verzekering. Het gaat meestal om een vergoeding voor respijtzorg, mantelzorgmakelaar of mantelzorgcursussen. Vraag hiernaar bij je zorgverzekering. 

Sites over mantelzorg en vergoedingen

  • Kandoor.nl: De belangrijkste vragen en antwoorden over mantelzorg en geldzaken, van vergoedingen tot verzekeringen.
  • Zorgwijzer: Hier vind je een overzicht van zorgverzekeraars die vanuit een aanvullende verzekering hulp bij mantelzorg bieden.
  • Mantelzorg vergoeding: informatie over de vormen van mantelzorgvergoeding.
  • Reiskosten mantelzorger: Tips om kosten voor het reizen en parkeren te verminderen.