Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Je arts zal in overleg met jou het behandelplan borstkanker opstellen. Je kunt zelf een aantal keuzes maken over de behandelingen die je wel en niet wil.
In het behandelplan dat door je arts wordt voorgesteld, staat welke behandelingen passen bij jouw type tumor en type uitzaaiingen en bij je persoonlijke situatie. Vaak is dit behandelplan al door je arts met zijn/haar collega’s besproken in het multidisciplinaire overleg (MDO) en soms ook met andere oncologen uit de regio.
Je arts en de verpleegkundig specialist zullen je uitleggen wat de behandelingen inhouden, wat de bijwerkingen kunnen zijn en welke eventuele keuzes je hebt. Samen met hen kun je de voor- en nadelen afwegen en een weloverwogen besluit nemen.
Hoewel het soms kan voelen of het niet zo is: je kunt bijna altijd rustig nadenken over de opties die je arts heeft voorgelegd. Je hoeft dus niet tijdens jullie gesprek te beslissen.
Overleg met je arts hoeveel tijd je kunt nemen en bespreek open met welke twijfels je zit. Je arts zal proberen om je hierbij zo goed mogelijk te helpen.
Hoe maak je de keuze voor jouw behandelplan?
Een paar tips om je hopelijk wat grip op deze situatie te geven:
Handige hulpmiddelen zijn de checklist van B-Bewust, die je helpt om je vragen op een rij te zetten. En het Zelfregiedagboek, dat onder andere helpt om keuzes overzichtelijker te maken.
Anouk ‘Het gesprek in de spreekkamer is vaak vooral op medicatie gericht. Maar een langere overleving levert andere vragen op. Naarmate je verder komt merk je dat je een balans moet vinden: aan de ene kant het terugdringen of stabiel houden van de ziekte, aan de andere kant de bijwerkingen van de medicijnen en hoe je die inbedt in je dagelijks leven. Wat vind ik belangrijk, en wil ik dat medicijn nog als ik weet dat er veel bijwerkingen zijn? Past dit in mijn leven en bij wat ik nog wil?