Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Als je uitgezaaide borstkanker hebt krijg je palliatieve zorg, die verschillende fasen kent. Als er geen ziektegerichte behandelingen (meer) mogelijk zijn voor je, betekent dit dat je in de volgende fase van palliatieve zorg komt.
Zonder de ziektegerichte behandelingen zal de uitgezaaide borstkanker voortschrijden. Je wordt vanaf nu symptoomgericht behandeld door je zorgverleners. De focus ligt op het verlichten van (pijn)klachten en het onder controle houden van de symptomen. Je kunt naast de ziekte ook last krijgen van andere lichamelijke en psychische klachten.
Gelukkig zijn er in deze symptoomgerichte fase nog steeds behandelingen mogelijk om klachten te verminderen, zodat je je zo lang mogelijk prettig blijft voelen.
In deze fase is vaak je oncoloog niet langer je eerste behandelaar en word je overgedragen aan de huisarts. Dit kan een hele overgang zijn, sommige mensen voelen zich zelfs wat verloren. Bespreek dit met het ziekenhuis en met je huisarts. En spreek af met je oncoloog waar je nog voor zou mogen bellen.
Via je arts kun je informeren naar het palliatief team in het ziekenhuis. Of je kunt aangeven aan je (huis)arts of verpleegkundig specialist welke klachten je hebt, zodat zij je kunnen doorverwijzen naar een zorgverlener. Denk daarbij aan:
Het voorkomen en/of verminderen van lichamelijke klachten, zoals pijn, misselijkheid en/of braken, vermoeidheid, benauwdheid en diarree.
Het voorkomen en/of verminderen van geestelijke klachten, zoals angst, somberheid en verdriet.
Hulp bij problemen met de mensen om je heen en bij het verwerken van veranderingen op het gebied van afhankelijkheid, werk, status, inkomen enz.
Hulp bij levensvragen, zoals ‘Waar kan ik troost, kracht en inspiratie uit halen?’, ‘Hoe kijk ik tegen de dood aan?’ en ‘Wat vind ik belangrijk in het leven?’.
Meer lezen? Ga naar de site Over palliatieve zorg (tevens de bron van bovenstaande opsomming)
Nu de ziekte voortschrijdt, is het belangrijk om na te denken over je wensen en grenzen. Niet alleen voor deze fase van symptoomgericht behandelen, ook voor de terminale fase die daarna volgt. Je doet er goed aan om met je naasten en zorgverleners te praten over wat je wil. Dit kan onzekerheid en angst verminderen.
Het aangeven van wensen en grenzen geldt voor verschillende gebieden, zoals medisch, sociaal en spiritueel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan praktische zaken, zoals wat je wilt doen met je social media accounts na je overlijden.
Lees hier verder over het praten over je wensen.
Het is goed om van tevoren al over medische beslissingen na te denken en die te bespreken met je arts. Ook voor je omgeving is het fijn om duidelijk te weten wat je medische wensen zijn.
Wil je bijvoorbeeld nog antibiotica als je griep krijgt, of naar een ziekenhuis als je een ernstige vorm van corona krijgt? Of sondevoeding als zelf eten of drinken niet meer gaat? Wil je nog gereanimeerd worden als je hart stopt? Of naar het ziekenhuis als je thuis wilt sterven? Je mag hierin keuzes maken, ook de keuze om niet meer behandeld te worden.
Goed om te weten: je arts zal altijd klachten als pijn, kortademigheid of jeuk proberen te verlichten.
Lees hier meer over medische beslissingen.