naar de inhoud

Boeken over kanker en ziek zijn

‘Chemo Kasper’ van Wilbert van der Steen en Willem Ritsier

Wat is kanker en hoe werkt een chemo-behandeling? Stripboek voor oudere kinderen. Een verhaal over Daniel die chemo krijgt omdat hij kanker heeft en over zijn vriendschap met Youp.

‘Gewoon leven’ – Lic Descamps

Romy leidt het leven van vele vijftienjarige meisjes. Anders wordt het wanneer de sfeer in huis plotseling omslaat, alsof er een schaduw over hun anders altijd zo veilige gezin is gevallen. Ze weet zeker dat er iets aan de hand is, maar heeft de moed niet ernaar te vragen.

En dan is er nog die jongen uit de hogere klas. Elke keer wanneer ze hem ziet, lijkt het wel alsof een kikker gekke sprongen maakt in haar buik. Ineens is Romy’s leven ingewikkeld geworden… heel ingewikkeld.

Doe-boeken

‘Wanneer je moeder of vader kanker heeft’ – Dineke Verkaik en Paul Boelen

Als je hoort dat je moeder of vader kanker heeft, dan verandert er veel. Je wereld staat ineens op z’n kop. En dat is niet makkelijk. Er zijn vast veel dingen die je nog niet weet over de ziekte en de behandelingen. Je weet ook niet wat je te wachten staat. Je merkt misschien dat je boos, bang of verdrietig bent of dat je ineens heel anders doet dan normaal. Hoe ga je hiermee om? In dit werkboek kun je informatie lezen en oefeningen doen. Er worden drie ‘taken’ beschreven die je kunnen helpen: informatie vragen, omgaan met je gevoelens en belangrijke dingen doen. Je kunt heel veel antwoorden op vragen terugvinden in het boek en je leert ook hoe je zelf antwoorden vindt als die er niet in staan. Het is een boek waar je zelf in kunt werken en het is ook goed te gebruiken als hulpmiddel om te bespreken wat er in je omgaat.

‘Mama mag ik je iets vragen?’ en ‘Papa mag ik je iets vragen?

Invulboeken voor je ouder die ziek is, om herinneringen en verhalen over zichzelf in op te schrijven. In verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zoek online of in je boekwinkel naar wat jij het mooiste boek vindt.

‘De club van ons’ van Chariva

Welkom bij De Club van Ons: het leukste invulboek voor jou en je ouder! Stel elkaar vragen, schrijf de antwoorden op en deel geheimen. Niemand anders dan jullie zal het lezen. Dit is jullie geheime club.

‘Activiteitenboek voor verlies en rouw’ – Tessa de Bok

Het kan moeilijk zijn om te vertellen wat je voelt, bijvoorbeeld als je verdrietig of boos bent omdat je moeder of vader erg ziek is, of is overleden. Je kunt ook tekenen, schrijven of knutselen over wat je voelt. In dit boek vind je activiteiten om te doen.

‘Doorleefboek’ van Ellen Dreezens

Boek met allerlei opdrachten om te doen, voor kinderen die rouwen. Er hoort ook een site bij met filmpjes en andere extra’s.

Boeken over doodgaan en rouwen

Kun je internetten in de hemel? – Ineke Wienense

Kinderen en jongeren uit verschillende culturen en religies vertellen welke gedachten, gevoelens en beelden zij hebben over de dood en wat er na de dood gebeurt. Ook vertellen ze hun verliesverhaal, wat hen steunt en troost geeft bij verlies en wat ouders, familie en school kunnen doen om te steunen. Ze hebben vragen over de dood en willen weten hoe anderen daarmee omgaan. Tot slot geven ze aan wat voor hen in het leven belangrijk is.

‘Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk’ – Ineke van Essen

In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder. Het gaat over verdriet en geluk. Over akelige gedachten en fijne herinneringen. Over houden van en missen. En over je rot voelen en wat dan helpt.

‘Waantje krijgt de knarser’ – Caroline Ligthart

Waantje woont op de horizon, tussen de Horizonnetjes. Met haar verrekijker houdt ze hen in de gaten. Ze voorkomt veel ongelukken met haar Meteen-Helpen-Bij-Domme-Dingenkoffertje. Maar als Waantje plotseling de knarser krijgt, gaan de Horizonnetjes voor háár zorgen. Misschien kan Rader iets uitvinden zodat Waantje zich wat minder ziek voelt, of moet er een Vergeethut gebouwd worden? De Horizonnetjes vinden een gigantische niet-machine. Als je in zijn bek gilt wat je niet wilt, gebeurt het ook niet! Maar werkt die niet-machine wel? En dan is er nog iets. Geen Horizonnetje heeft gerekend op de komst van Afval, het jongetje dat het liefst stookt en pest. Hij schopt alles in de war…

Romy (12): ‘Ik vind het een goed boek, omdat ik nu beter begrijp wat er met mijn opa is gebeurd die dood is gegaan aan kanker.’

Bibi (11): ‘Ik kon niet ophouden met lezen, terwijl ik het heel druk had.’

Bram (12): ‘Het is een boek met veel levenslessen.’

‘Hotel de Grote L’ – Sjoerd Kuyper

Kos, een jongen van dertien, vertelt over de meest bizarre periode in zijn leven. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden en zijn vader krijgt – net op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioenswedstrijd – een hartaanval. Als vader in het ziekenhuis ligt, dreigt het in het hotel dat hij runt behoorlijk in de soep te lopen. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen: Libbie, de moederlijke oudste, gothic Briek die het liefst in haar muziek verdwijnt, en nakomertje Pel die in jurken van haar moeder rond fladdert. Maar hoe krijg je meisjes zo ver dat ze doen wat jij wilt en hoe komt het toch dat ze het steeds weer voor elkaar krijgen dat jij doet wat zij willen? Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft en sluiting dreigt voor het hotel, zit er maar één ding op: iemand moet Miss Noordzee worden, want daaraan is een flinke geldprijs verbonden. En laat Kos nou net het mooiste meisje van het stel zijn… Maar hij heeft stevige concurrentie. Van Isabel. Het mooiste meisje van het heelal. Volgens Kos.

Prentenboeken voor alle leeftijden

‘Overal en Ergens’ van Pimm van Hest en Sassafras de Bruyn.

Prentenboek voor alle leeftijden. De mama van Yolanda is overleden. Het ene moment ademde ze nog. Vlak daarna niet meer. Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet. Waar kan haar mama nu zijn? ‘Als je me zoekt, dan zul je me vinden,’ had mama haar nog gezegd. Dus besluit Yolanda op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama. Haar mama die dood is. Tijdens haar zoektocht krijgt ze hulp van alle lieve mensen om zich heen. Een poëtisch, ontroerend en inspirerend verhaal over verlies en over het bewonderenswaardige geloof en rotsvaste vertrouwen van een klein meisje.

‘Als verdriet op bezoek komt’ van Eva Eland

Prentenboek over hoe je om kunt gaan met je gevoelens, mooi om te lezen voor jong en oud.

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt…

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2019 in de categorie Prentenboeken.

Meer boekentips vind je op kankerspoken.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.