Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
In gesprek gaan met je (huis) arts over het levenseinde kan een pittig gesprek zijn. Het helpt om vooraf na te denken over de vragen en onderwerpen die je aan bod wilt laten komen. Ook is het een goed idee om een dubbel consult aan te vragen: zo hebben jullie twee keer zo lang de tijd om met elkaar te praten.
Voel de ruimte om te mogen terugkomen op beslissingen. Het is belangrijk om te onthouden dat jij, op ieder moment, een keuze mag maken die bij je past.
Tip: je huisarts speelt een belangrijke rol in je hele ziekteproces. Betrek hem of haar vanaf het eerste moment bij je overwegingen, vragen en wensen. Dat praat makkelijker en zorgt voor meer steun voor jou en ook later voor je naasten.
Wat voor klachten heb je en wat wil je graag nog zo lang mogelijk blijven doen?
Welke verwachting heeft je arts over hoe de ziekte verloopt en welke lichamelijke en psychische klachten kun je verwachten?
Voor welk lijden ben je bang? Wat wil je beslist niet meemaken?
Zijn er in jouw situatie behandelingen die medisch gezien op een gegeven moment geen zin meer hebben? Welke behandelingen zijn dat? Wat gebeurt er als je niet meer kunt eten en drinken?
Op welke plek wil je het liefste sterven? Thuis, in het ziekenhuis of in een hospice? Wat moet daarvoor geregeld worden? Tip: het kan helpen deze plekken te bezoeken, om te ervaren wat bij je past. Lees hier meer over Een fijne plek
Heb je een wilsverklaring gemaakt? Loop deze dan door met de arts. Check of alles duidelijk is en of jullie elkaar helemaal begrijpen.
Heb je een euthanasiewens, bespreek deze dan met de arts. Een arts is namelijk niet verplicht om je verzoek uit te voeren. Ook niet als je het op papier hebt gezet of hebt vastgelegd in een levenstestament. Lees hier meer over euthanasie.