naar de inhoud

Rouw ervaren als naaste

Het sterven van iemand die je goed kent door uitgezaaide borstkanker is een ingrijpende gebeurtenis, die veel verdriet en pijn met zich meebrengt. Je hebt een persoon verloren die belangrijk voor je was, met wie je veel hebt gedeeld en van wie je veel houdt. Hoe ga je om met dit verlies? Hoe kun je je rouw ervaren en verwerken? We geven enkele tips die je hopelijk helpen, wetend dat ieders rouwproces persoonlijk is.

Wat is rouw?

We associëren rouw vaak vooral met het hebben van verdriet. Maar rouw omvat veel meer. Je kunt naast verdriet nog andere emoties en gevoelens ervaren, zoals: boosheid, machteloosheid, schuldgevoel, schaamte, eenzaamheid. Ook kan je concentratievermogen verminderen, je kunt vermoeidheid ervaren en je kunt ook last krijgen van lichamelijke of geestelijke klachten.

Je rouwt op je eigen manier

Rouwen is een persoonlijk proces, dat dus voor iedereen anders is. Er is geen goede of foute manier om te rouwen, en er is geen vaste tijd voor.

Je kunt je boos, verdrietig, bang, schuldig, eenzaam of verward voelen. Of misschien voel je juist heel weinig, alsof je verdoofd bent.

Wat je ook voelt, het is belangrijk om je gevoelens te uiten op een manier die bij jou past. Dat kan door te praten, te schrijven, te huilen, te sporten, te schilderen, te bidden of iets anders dat je helpt.

Je hoeft niet alleen te rouwen

Zoek steun bij mensen die je begrijpen en die er voor je zijn tijdens je rouwproces. Dit kunnen mensen zijn die de overledene goed hebben gekend en die net als jij rouwen om dit verlies. Het kunnen ook personen zijn die niet zelf in de rouw zijn, maar die goed kunnen luisteren en bij wie je voelt: ik kan mijn verhaal delen, mijn gevoelens uiten, advies vragen of gewoon samen zijn.

Online kun je steun vinden bij online platforms, zoals Ik mis je of Rouw.nl.

Heb je het gevoel dat je vastloopt in je emoties? Je kunt ook een professional inschakelen. Ga bijvoorbeeld naar je huisarts voor steun en advies. Die wijst je indien nodig door, bijvoorbeeld naar een praktijkondersteuner, een psycholoog, een maatschappelijk werker, of een geestelijke verzorger.

Koester je herinneringen

Je dierbare naaste is niet meer bij je, maar leeft wel voort in je hart en in je gedachten. Je kunt herinneringen oproepen en koesteren door bijvoorbeeld foto’s, muziek, of een sieraad dat je hebt gekocht met deze persoon in gedachten.

Je kunt een kaarsje opsteken of een ander ritueel uitvoeren, waarbij je in alle rust en stilte kunt denken aan deze bijzondere persoon. Je kunt ook naar een plek gaan die veel voor jullie betekende, of een herdenkingsplek creëren in bijvoorbeeld je huis of tuin.

Gun jezelf de tijd en de ruimte om te rouwen

Rouwen is een intensief en langdurig proces, dat veel energie kost. Gun jezelf hiervoor de tijd en de ruimte. Dat betekent dat je je eigen tempo en grenzen mag volgen, en dat je niet te veel van jezelf moet verwachten. Het betekent ook dat je afleiding mag zoeken, en dat je ook mag genieten van de mooie dingen in het leven. Rouwen en leven gaan hand in hand.

Het verlies van iemand om wie je veel geeft is een zware beproeving, die je leven verandert. Je kunt deze bijzondere persoon nooit vervangen, maar je kunt wel leren om verder te gaan met je leven, met de ander voor altijd in je hart.

Meer informatie en tips voor nabestaanden vind je in Voor Naasten – Nabestaanden. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.