Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Iemand om wie je geeft is ongeneeslijk ziek en zal uiteindelijk sterven. Dit is een van de moeilijkste dingen die je kunt meemaken in je leven. Het is een confrontatie met ziekte, sterfelijkheid en machteloosheid. Je voelt misschien een mix van emoties, zoals verdriet, angst, boosheid, schuld, eenzaamheid of opluchting.
De emoties die je ervaart kunnen je vleugels geven, je kunt een diepe connectie voelen met de persoon met uitgezaaide borstkanker. Deze verdrietige periode kan verdieping geven aan jullie relatie. Maar emoties kunnen je ook verlammen. Je kunt je bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen binnen jullie relatie, of bang zijn om langs te gaan zoals je dat eerst wel altijd deed. Of je kunt zelfs in een neerwaartse spiraal raken. Hoe kun je omgaan met je eigen emoties en gevoelens?
Er is geen goede of foute manier om met je emoties om te gaan, er zijn wel enkele tips:
Jij bent niet degene die ziek is. Het kan daardoor misschien voelen alsof je de emoties die je voelt moet wegduwen, om ‘sterk te zijn’ voor de ander. Maar het is juist belangrijk om je gevoelens en emoties te uiten en te benoemen. Inclusief de onverwachte of ongewenste emoties, zoals boosheid of schuldgevoelens.
Veroordeel jezelf niet, laat alle emoties en gevoelens er gewoon zijn. Ze zeggen niets over wie je bent, of over de waarde van jullie relatie. Ze geven alleen uiting aan wat jij op dat moment ervaart.
Emoties voelen en toelaten hoef je niet continu te doen. Het is ook prima om je emoties soms naar de achtergrond te duwen of afleiding te zoeken. Dit kan je helpen om even tot rust te komen of wat energie op te doen.
Hoe moeilijk het soms ook is, het helpt om je emoties en gevoelens te delen met anderen. Als je vertelt wat er in je omgaat, kunnen emoties dragelijker worden.
Zoek steun bij je familie, vrienden en collega’s. Vertel wat de persoon met uitgezaaide borstkanker meemaakt en wat dit met jou doet. Daardoor begrijpen de mensen om je heen wat er speelt en kunnen ze je helpen.
Je kunt ook praten met de persoon die ziek is. Het kan voor jullie allebei fijn zijn om gevoelens en emoties te benoemen. Pas alleen wel op dat je niet ‘te dramatisch’ wordt of gevoelens en gedachten gaat invullen voor de ander. Blijf luisteren naar elkaar.
Als je het moeilijk vindt om te praten, kun je ook andere manieren zoeken om je emoties te uiten. Bijvoorbeeld schrijven, tekenen, schilderen, muziek maken of luisteren, sporten of mediteren. Zoek iets wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt.
Heb je het gevoel dat je het niet alleen aan kunt? Loop je vast in je emoties? Aarzel niet om hulp te zoeken. Het is namelijk niet niks wat je meemaakt.
Ga bijvoorbeeld naar je huisarts voor steun en advies. Die wijst je indien nodig door, bijvoorbeeld naar een praktijkondersteuner, een psycholoog, een maatschappelijk werker, een geestelijke verzorger of een vrijwilliger palliatieve hulp.
Je kunt ook terecht bij een lotgenotengroep, waar je je verhaal kunt delen met mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt.
Het is belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Emoties en stress kosten veel energie, zowel lichamelijk als geestelijk. Probeer daarom gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.
Zoek contact met mensen die je steunen en waarderen, en die je energie geven.
Wees niet streng voor jezelf, stel geen te hoge eisen. Je mag jezelf de tijd en de ruimte geven om op jouw manier met je emoties om te gaan.