naar de inhoud

Je kind heeft uitgezaaide borstkanker

Je kind heeft uitgezaaide borstkanker en is dus ongeneeslijk ziek. Het maakt niet uit dat je kind al volwassen is, je wilt haar nog altijd beschermen en gelukkig zien. Het is niet makkelijk om je kind te zien lijden en te weten dat je machteloos bent. En om te weten dat je waarschijnlijk het sterven van je kind zult meemaken. Hoe ga je om met deze realiteit? Hoe kun je je kind steunen? En hoe zorg je ook goed voor jezelf?

Hoe verwerk je het nieuws dat je kind uitgezaaide borstkanker heeft

Als je te horen krijgt dat je kind ongeneeslijk ziek is, kun je allerlei emoties en gevoelens ervaren, zoals shock, verdriet, angst, boosheid, schuld of ontkenning. Dit zijn normale reacties op een abnormale situatie.

Het is belangrijk om je gevoelens te erkennen en te uiten, bijvoorbeeld door erover te praten met je partner, familie, vrienden of een professional. Je kunt ook andere manieren zoeken om je emoties te verwerken, zoals schrijven, sporten, mediteren of creatief bezig zijn.

Hoe kun je je zieke kind steunen?

Sommige kinderen willen veel praten met hun ouders over hun ziekte en hun gevoelens, anderen houden het liever voor zichzelf. Sommige kinderen willen veel hulp en aandacht van hun ouders, anderen willen zo zelfstandig mogelijk blijven.

Het is belangrijk om te vragen wat je kind nodig heeft en daar respect voor te hebben. Probeer te luisteren zonder te oordelen of advies te geven, tenzij je kind dat vraagt. Probeer niet te veel te bemoeien, te controleren of te overbeschermen.

Respecteer de wensen en de grenzen van je kind. Dit is een volwassen persoon, met een eigen leven en een eigen manier van omgaan met uitgezaaide borstkanker. Laat je kind weten dat je er altijd bent, ook als je niet weet wat je moet zeggen of doen. En dat je liefde onvoorwaardelijk is.

Zorg goed voor jezelf

Het zorgen voor je ongeneeslijk zieke kind kan lichamelijk, mentaal en emotioneel veel van je vragen. Zorg daarom ook goed voor jezelf. Zoek steun bij je partner, familie, vrienden of lotgenoten. Vraag om hulp als je het nodig hebt. Probeer tijd te maken voor ontspanning en dingen die je plezier geven. Je kunt een betere ouder zijn voor je kind als je ook voor jezelf zorgt.

Houd oog voor de rest van het volwassen gezin

Zeker als alle kinderen volwassen zijn, is het soms lastig om iedereen evenveel aandacht te geven. Toch is het belangrijk om oog te houden voor elk lid van het gezin. Je andere kinderen kunnen veel vragen, zorgen of emoties hebben. Het is belangrijk om ook met hen te praten, naar hen te luisteren en hen te betrekken bij de zorg voor je zieke kind. Zo voorkom je dat ze zich buitengesloten, verwaarloosd of jaloers voelen.

Waardevolle tijd met je zieke kind

Geniet van de momenten die je samen hebt met je zieke kind. Uitgezaaide borstkanker kan een langdurig ziekteproces zijn. Probeer daarom niet alleen te focussen op de ziekte en op het einde, maar ook op het leven dat er nu is. Maak herinneringen, vier mijlpalen, deel gevoelens, geef complimenten, knuffel, lach of huil. Wees samen.

Afscheid nemen van je zieke kind

Als je weet dat je kind niet lang meer te leven heeft, zul je je moeten gaan voorbereiden op het afscheid. Dit kan een moeilijk en pijnlijk proces zijn, maar daarnaast kun je ook momenten meemaken die waardevol en troostend zijn in de periode van rouw.

Het belangrijkste is dat je je kind laat weten hoeveel liefde je voelt. Je kunt samen met je kind praten over de dood en wat de wensen zijn voor na het overlijden. Je kunt ook herinneringen ophalen en foto’s bekijken. Misschien is er nog iets dat jullie een laatste keer willen doen. Ook kun je samen een ritueel bedenken of uitvoeren, zoals kaarsjes aansteken, muziek luisteren of bidden.

Hulpadressen

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Binnenlopen voor een praatje kan bij een van de circa zestig IPSO-inloophuizen. IPSO is een organisatie van Instellingen PsychoSociale Oncologie. Voor professionele psychologische hulp zijn er de IPSO-therapeutische centra. Bel 06-3882 35 97 of kijk op www.ipso.nl 

Voor gespecialiseerde psychologische hulp kun je ook terecht bij het Helen Dowling Instituut, kijk op www.hdi.nl 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.