naar de inhoud

Wat betekent mijn erfelijke aanleg voor mijn familie?

Heb je kinderen of een kinderwens? Als je een kiembaanmutatie hebt, is de kans dat je kinderen dit overerven 50%. En er is dus ook 50% kans dat ze het níet van je erven. Dit geldt voor vrouwen én mannen.

Genetische aanleg in de familie

Als bij jou een kiembaanmutatie is gevonden, is de kans 50% dat je broer en/of zus dezelfde mutatie hebben. Of je grootouders, je tantes en ooms, je neven en nichten. Als ze ook de mutatie hebben, hebben ze een verhoogd risico om kanker te krijgen.

Je familieleden kunnen via DNA-onderzoek laten uitzoeken of zij de mutatie ook hebben. Zij kunnen hiervoor een verwijzing vragen bij de huisarts voor een afspraak met een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus).

Familieleden bij wie geen mutatie wordt gevonden, kunnen deze niet doorgeven aan hun kinderen. En de mutatie kan niet een generatie overslaan.

Hoe vertel ik het mijn familie?

Aan je familie vertellen dat je erfelijke aanleg voor borstkanker hebt is geen kleinigheid. Hoe maak je dit bespreekbaar? Welke reacties kun je verwachten? En wat is belangrijke informatie om aan hen te geven? Hier lees je er meer over.

Wat kunnen je familieleden doen?

Vrouwen met erfelijke aanleg voor borstkanker kunnen ervoor kiezen zich regelmatig te laten controleren op borstkanker. Vrouwen met een BRCA-mutatie kunnen er ook voor kiezen om hun borsten uit voorzorg weg te laten halen. Het risico op borstkanker wordt dan minder dan 3 procent. 

Met een BRCA-mutatie heb je als vrouw behalve een verhoogd risico op borstkanker, ook een verhoogd risico op eierstokkanker. Het kan verstandig zijn om je eierstokken en eileiders preventief te laten verwijderen. 

Voor mannen is de kans op borstkanker zó klein, dat het niet nodig wordt gevonden om je te laten controleren in het ziekenhuis. Toch is het ook voor mannen met erfelijke aanleg belangrijk om zelf te blijven letten op eventuele symptomen. Hier lees je meer over de symptomen van borstkanker bij mannen. 

Mannen met een BRCA2-genmutatie hebben een verhoogd risico op prostaatkanker.   

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.