naar de inhoud

Erfelijkheidsonderzoek en DNA-onderzoek 

Of er bij jou sprake is van erfelijke aanleg voor (uitgezaaide) borstkanker wordt onderzocht met een erfelijkheidsonderzoek en een DNA-onderzoek in het ziekenhuis.  

Erfelijkheidsonderzoek

Met het erfelijkheidsonderzoek wordt uitgezocht of in jouw familie erfelijke aanleg voor borstkanker voorkomt. Een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) bespreekt met jou bij wie in de familie kanker is voorgekomen. Hiervoor is informatie nodig van minstens twee generaties. 

Van belang is: 

  • De soorten kanker die in je familie voorkomen. 
  • De leeftijd waarop bij je familieleden de ziekte is vastgesteld. 

 De klinisch geneticus analyseert daarna deze ‘medische stamboom’: welk patroon is te zien? Hiermee kan hij of zij inschatten wat de kans is dat de kanker in je familie door erfelijkheid veroorzaakt kan zijn en of er DNA-onderzoek nodig is.  

DNA-onderzoek

DNA-onderzoek richt zich op de erfelijke aanleg in je lichaamscellen. Door DNA-onderzoek van het bloed kan een mutatie in je genen worden ontdekt en geanalyseerd.  

Lees hier meer over Erfelijkheidsonderzoek en DNA-onderzoek. Je vindt via deze link ook een video, die weliswaar gaat over onderzoek bij erfelijke darmkanker, maar die goed uitlegt wat je kunt verwachten. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.