naar de inhoud

Fysieke training vermindert klachten en bijwerkingen bij uitgezaaide borstkanker

Patiënten met uitgezaaide borstkanker hebben minder last van hun ziekte en de bijwerkingen van behandelingen als zij aan lichamelijke training doen. Ze zijn bijvoorbeeld minder moe, hebben minder pijn en krijgen een beter uithoudingsvermogen. Daardoor ervaren de patiënten een betere kwaliteit van leven.

Dat is gebleken uit een internationale studie van het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek als een van de partners van de onderzoeksgroep. Dit is voor het eerst dat de invloed van training bij uitgezaaide kanker zo omvangrijk werd onderzocht. De PREFERABLE-EFFECT-trial onderzocht of fysieke training deze patiënten kan helpen om minder vermoeidheidsklachten te ervaren en een betere kwaliteit van leven te krijgen.

Anne May presenteerde vandaag de resultaten van de PREFERABLE-EFFECT-trial op het hoofdpodium van het toonaangevende San Antonio Breast Cancer Symposium in de Verenigde Staten. De resultaten van de studie worden binnenkort, voor peer review, aangeboden aan een wetenschappelijk tijdschrift.

Borstkankervereniging Nederland is verheugd over de eerste resultaten van PREFERABLE-EFFECT. “Deze studie laat zien dat het loont om jezelf uit te blijven dagen, hoe moeilijk het ook kan zijn om te blijven bewegen voor patiënten met uitgezaaide borstkanker”, reageert Cristina Guerrero Paez, directeur Borstkankervereniging Nederland.

Goede begeleiding is daarbij wel belangrijk. Een bij Onconet (www.onconet.nu) aangesloten fysiotherapeut kan zulke begeleiding bieden.

Uitgezaaide borstkanker: bewegen loont – UMC Utrecht