naar de inhoud

Youcke (zoon)

‘Ik wil het werk van mijn moeder voortzetten en me inzetten voor de naasten van degene die lijden aan borstkanker’

Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo’n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.

Deze keer stellen we graag aan je voor: Youcke Laven

Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?

“In 2014 kregen wij – mijn broertjes en ik – te horen dat onze moeder borstkanker had. Heel lang heeft ze op bewonderenswaardige wijze hier mee kunnen leven, en gaf ze de hoop nooit op. Zelfs in 2017, toen een tweede tumor werd gevonden, bleef ze zich inzetten voor anderen en voor ons.

Wij hebben van dichtbij ervaren hoe moeilijk en eenzaam het kan zijn en voelen, voor zowel degene zelf als de naasten eromheen. Beide onze ouders zijn we binnen één jaar (2017-2018) verloren aan kanker, waarvan onze moeder aan borstkanker. Binnen één jaar tijd is ons hele fundament op een ruwe manier weggeslagen, en moesten we nog voordat we het ene konden verwerken, al gaan overleven voor het ander.

Ik vind het ontzettend belangrijk dat informatie, steun en begrip voor iedereen bereikbaar is. Je staat er niet alleen voor, maar ondanks iedereen om je heen kan dat wel zo voelen. Ik hoop met mijn inzet te kunnen bereiken dat lotgenoten elkaar kunnen vinden en die gevoelens van eenzaamheid te kunnen inperken.”

Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?

“Mijn moeder heeft zich jarenlang ingezet voor Borstkankervereniging Nederland, tot op de laatste momenten. Ik heb altijd een enorme bewondering gehad voor haar inspanning en haar visie waarbij ze altijd wilde zorgen dat anderen het beter zouden krijgen dan zij. Door deze drive en de ervaringen die ik heb meegemaakt als haar zoon tijdens deze gigantische achtbaan, wilde ik ontzettend graag haar werk voortzetten en me inzetten voor de naasten van degene die lijden aan borstkanker. Via mijn moeder ken ik enkele mensen binnen BVN en ik ben blij met hoe warm ik er ben ontvangen, en hoeveel interesse ze hebben in ook de naasten.”

“Cijfer jezelf niet weg, en trek naar mensen om je heen toe waar je erover kan praten. Maak het bespreekbaar en voel je daar ook niet schuldig over”

Wat wil je als vrijwilliger bereiken?

“Als naaste hoop ik enorm me te kunnen blijven inzetten voor de Borstkankervereniging, en een steunpunt te kunnen creëren voor lotgenoten die ook te maken hebben met iemand in hun omgeving met borstkanker. Of het nu een ouder, kind, vriend(in), tante of iemand anders is: als naaste kun je je enorm machteloos voelen, en wil je juist helpen waarbij je jezelf op de laatste plaats zet. Maar ook als naaste kun je er enorm onder lijden en wil ik juist voor hen een plek creëren waarbij ze hun ervaringen (goed en slecht), pijn, angst maar ook hun hoop kunnen delen. Want dat is nodig, en iets wat wij ontzettend hebben gemist.”

Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatiënten?

“Mijn advies is in dit kader gericht aan de naasten: Vergeet jezelf niet. Jij bent misschien niet degene die er fysiek mee te maken heeft, maar onderschat niet hoe veel impact het ook op jou als (directe) naaste heeft. Cijfer jezelf niet weg, en trek naar mensen om je heen toe waar je erover kan praten. Maak het bespreekbaar en voel je daar ook niet schuldig over. Je ziet dingen, maakt dingen mee, ervaart verschillende situaties en het is belangrijk dat je die deelt met anderen om het zelf vol te kunnen houden.”