naar de inhoud

Boeken over kanker en ziek zijn

Gewoon pech als je moeder borstkanker heeft – Esther Smid

Kanker is niemands schuld, het is gewoon pech als je het krijgt. Dit boek legt je uit wat kanker is, hoe de behandelingen eruitzien en wat je allemaal kunt meemaken nu je moeder of vader uitgezaaide borstkanker heeft. Ook stelt de schrijfster aan jou vragen, zodat je kunt schrijven of tekenen wat jij allemaal voelt en meemaakt.

Knkrwrdnbk – Nel Kleverlaan

In het Kankerwoordenboek kun je alles over kanker opzoeken, ook wat het met jou doet. Voor kinderen van zes tot twaalf jaar, om zelf te lezen of om voor te lezen.

Ik ben Jack! – Danielle van Caspel en Angelique van Staveren

Jack vertelt wat het met je doet als je kanker hebt. Over juf Marie die op oncologie ligt, over kapitein Chemo die de boeven verslaat (maar niet altijd!), over mama die bijzonder is omdat ze maar één borst heeft, over moeder- en vadervlekken, een buurman met een stoma en over vriendinnetje Valerie die leukemie heeft. Voor kinderen tussen 6 en 9 jaar.

‘Grote boom is ziek’ – Nathalie Slosse

Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereldje helemaal op z’n kop gezet… Gelukkig komt Snuiter op mooie ideetjes wat hij en jij kunnen doen als iemand erg ziek is.

‘Radio Robbie en zijn gevecht tegen de slechte kankercellen’ van Brigitte van den Heuvel en Marianne C. Naafs-Wilstra

Radio-Robbie legt in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van tekeningen uit wat kanker is, wat er gebeurt als je bestraald wordt en waarom je er bijvoorbeeld zo moe van wordt. Vanaf 4 jaar.

‘Immuno Lisa op zoek naar de gemene kankercellen’ van Helle Motzfeldt

Een prentenboekje dat in eenvoudige woorden en met kleurrijke tekeningen uitlegt wat kanker is en wat immunotherapie doet.

‘Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen’ van Helle Motzfeldt

Een prentenboekje dat in eenvoudige woorden en met kleurige tekeningen uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet.

Dit boekje is ook verkrijgbaar in het Turks en Arabisch. Voor andere vertalingen kunt u mailen naar info@kinderkankernederland.nl

Boeken over emoties

‘Alles wat ik voel’ – Stine Jensen

Als een van je ouders uitgezaaide borstkanker heeft, kun je veel emoties voelen. Soms zelfs allemaal door elkaar! Verdrietig, boos, blij, bang… Dit Grote Emotieboek legt uit wat elke emotie is en hoe je hiermee kunt omgaan.

Doe-boeken

‘Als papa of mama heel ziek is’– Miranda Smit-van Keulen

Dit informatie- en doeboek voor kinderen tot 12 jaar gaat over de dingen die je kunt meemaken als een van je ouders erg ziek is. Het gaat over alle veranderingen thuis, maar ook over jou. Over wat je voelt, waar je je zorgen over maakt en welke vragen je hebt. Ook staan er in dit boek leuke ideeën om samen herinneringen te maken en te bewaren.

‘Wanneer je moeder of vader kanker heeft’ – Dineke Verkaik en Paul Boelen

Als je hoort dat je moeder of vader kanker heeft, dan verandert er veel. Je wereld staat ineens op z’n kop. En dat is niet makkelijk. Er zijn vast veel dingen die je nog niet weet over de ziekte en de behandelingen. Je weet ook niet wat je te wachten staat. Je merkt misschien dat je boos, bang of verdrietig bent of dat je ineens heel anders doet dan normaal. Hoe ga je hiermee om? In dit werkboek kun je informatie lezen en oefeningen doen. Er worden drie ‘taken’ beschreven die je kunnen helpen: informatie vragen, omgaan met je gevoelens en belangrijke dingen doen. Je kunt heel veel antwoorden op vragen terugvinden in het boek en je leert ook hoe je zelf antwoorden vindt als die er niet in staan. Het is een boek waar je zelf in kunt werken en het is ook goed te gebruiken als hulpmiddel om te bespreken wat er in je omgaat.

‘Het hart van mamma’ – Pascale de Snyder

Voorleesboek voor kinderen tot 8 jaar, maar ook als je al iets ouder bent vind je hierin mooie ideeën over het maken van een schatkist vol herinneringen aan jouw lieve mamma of pappa.

‘Mama mag ik je iets vragen?’ en ‘Papa mag ik je iets vragen?

Invulboeken voor je ouder die ziek is, om herinneringen en verhalen over zichzelf in op te schrijven. In verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zoek online of in je boekwinkel naar wat jij het mooiste boek vindt.

‘De club van ons’ van Chariva

Welkom bij De Club van Ons: het leukste invulboek voor jou en je ouder! Stel elkaar vragen, schrijf de antwoorden op en deel geheimen. Niemand anders dan jullie zal het lezen. Dit is jullie geheime club.

‘Activiteitenboek voor verlies en rouw’ – Tessa de Bok

Het kan moeilijk zijn om te vertellen wat je voelt, bijvoorbeeld als je verdrietig of boos bent omdat je moeder of vader erg ziek is, of is overleden. Je kunt ook tekenen, schrijven of knutselen over wat je voelt. In dit boek vind je activiteiten om te doen.

‘Doorleefboek’ van Ellen Dreezens

Boek met allerlei opdrachten om te doen, voor kinderen die rouwen. Er hoort ook een site bij met filmpjes en andere extra’s.

Boeken over doodgaan en rouwen

‘Dood & Doei’ van Hanne van Willigenburg

Boek voor nieuwsgierige kinderen die willen weten wat er gebeurt als iemand, die je heel lief vindt, doodgaat. Geschikt voor basisschoolleeftijd, alleen lezen of juist samen.

‘Waantje krijgt de knarser’ – Caroline Ligthart

Waantje woont op de horizon, tussen de Horizonnetjes. Met haar verrekijker houdt ze hen in de gaten. Ze voorkomt veel ongelukken met haar Meteen-Helpen-Bij-Domme-Dingenkoffertje. Maar als Waantje plotseling de knarser krijgt, gaan de Horizonnetjes voor háár zorgen. Misschien kan Rader iets uitvinden zodat Waantje zich wat minder ziek voelt, of moet er een Vergeethut gebouwd worden? De Horizonnetjes vinden een gigantische niet-machine. Als je in zijn bek gilt wat je niet wilt, gebeurt het ook niet! Maar werkt die niet-machine wel? En dan is er nog iets. Geen Horizonnetje heeft gerekend op de komst van Afval, het jongetje dat het liefst stookt en pest. Hij schopt alles in de war…

Romy (12): ‘Ik vind het een goed boek, omdat ik nu beter begrijp wat er met mijn opa is gebeurd die dood is gegaan aan kanker.’

Bibi (11): ‘Ik kon niet ophouden met lezen, terwijl ik het heel druk had.’

Bram (12): ‘Het is een boek met veel levenslessen.’

‘Een bed bij het raam’ – Sylvia Vanden Heede

De moeder van Stan is ongeneeslijk ziek en brengt haar laatste dagen thuis door. Stan begrijpt er eerst niets van. Als papa hem het vertelt, is hij afwisselend boos op z’n moeder en dan weer heel verdrietig. Stan moet afscheid nemen van zijn moeder. Hoe doe je dat?

Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk – Ineke van Essen

In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder. Het gaat over verdriet en geluk. Over akelige gedachten en fijne herinneringen. Over houden van en missen. En over je rot voelen en wat dan helpt.

Mooie prentenboeken, voor jong en ook oud

‘Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden’ van Pimm van Hest en Lisa Brandenburg

Een mooie dag. Christiaan en Opa zijn in het park. Ze filosoferen over grote en kleine vragen. Waarom gaan we dood? Wat is er na de dood? En moet je bang zijn voor de dood? Dit boek nodigt uit tot een gesprek over de dood én geeft kinderen de ruimte om vragen, angsten en gedachten te verwoorden. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

‘Papa Draak wordt niet meer beter’ van Sacha Groen

Papa Draak leert Drakie vliegen, vuurspuwen en nog veel meer. Maar op een dag wordt papa Draak ziek. Zo ziek, dat hij niet meer beter kan worden. Drakie, haar grote broer Vonk en mama Draak zijn erg verdrietig, maar ze proberen papa Draak zo veel mogelijk te helpen. Papa krijgt zijvleugels, zodat hij toch nog een tijdje kan vliegen. Tot zelfs dat niet meer kan en ze door moeten zonder papa Draak.

In dit liefdevolle prentenboek voor peuters en kleuters wordt op een eerlijke manier over ziekte, de dood en rouw verteld. Een kleurrijk verhaal waarin ondanks het zware onderwerp ruimte is voor humor.

Uitgeverij Witte Leeuw doneert per verkocht boek € 1,- aan Stichting ALS.

‘Ik had je nog zoveel willen zeggen’ van Martine van Nieuwenuyzen

Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen.

‘Ik laat je nooit los’ van Patrice Karst en Joanne Lew-Vriethoff

Als Lisa en Julius tijdens een stormachtige nacht niet kunnen slapen, vertelt hun moeder het magische verhaal van het onzichtbare draadje. Een draadje waardoor je altijd verbonden bent met iedereen van wie je houdt.

‘Als verdriet op bezoek komt’ van Eva Eland

Prentenboek over hoe je om kunt gaan met je gevoelens, mooi om te lezen voor jong en oud.

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt…

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2019 in de categorie Prentenboeken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.