naar de inhoud

Boeken over kanker en ziek zijn

‘Grote boom is ziek’ – Nathalie Slosse

Nathalie Slosse (1976-2018) kreeg in 2007 de diagnose van borstkanker. Met haar boek Grote boom is ziek wilde ze de gevolgen van een zware ziekte uitleggen aan kinderen. Ze maakte daarna meer prentenboeken om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken met jonge kinderen.

‘Radio Robbie en zijn gevecht tegen de slechte kankercellen’ van Brigitte van den Heuvel en Marianne C. Naafs-Wilstra

Radio-Robbie legt in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van tekeningen uit wat kanker is, wat er gebeurt als je bestraald wordt en waarom je er bijvoorbeeld zo moe van wordt. Vanaf 4 jaar.

‘Immuno Lisa op zoek naar de gemene kankercellen’ van Helle Motzfeldt

Een prentenboekje dat in eenvoudige woorden en met kleurrijke tekeningen uitlegt wat kanker is en wat immunotherapie doet.

‘Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen’ van Helle Motzfeldt

Een prentenboekje dat in eenvoudige woorden en met kleurige tekeningen uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet.

Dit boekje is ook verkrijgbaar in het Turks en Arabisch. Voor andere vertalingen kunt u mailen naar info@kinderkankernederland.nl

Doe-boeken

‘Als papa of mama heel ziek is’– Miranda Smit-van Keulen

Informatie- en doeboek voor kinderen (3-12 jaar) waarvan één van de ouders ernstig ziek is. Het bevat de thema’s ‘Wennen aan veranderingen thuis’, ‘Aandacht voor jouw gevoelens’, ‘Vertel over jouw zorgen en vragen’, ‘Herinneringen maken en bewaren’ en ‘Samen sta je sterk’.

‘Het hart van mamma’ – Pascale de Snyder

Voorleesboek voor kinderen tot 8 jaar, dat inspiratie geeft om samen met je kind een schatkist vol herinneringen te maken.

Boeken over doodgaan en rouw

‘Jonge kinderen en de dood’ – Bureau MORBidee

Handzaam harmonica-boekje met enkele algemene tips (zoals ‘Niets zeggen is niet beter’ en ‘Een kind is nooit te jong om te beseffen wat er om hem/haar heen gebeurt’), tips voor taalgebruik, aandacht voor het belang van herinneringen maken en ideeën voor omgaan met gevoelens van het kind.

‘Derk Das blijft altijd bij ons’ – Susan Varley

Derk Das was een goede vriend van alle dieren in het bos. Maar hij was oud, héél oud. Op een dag vond Victor Vos een brief van Derk: ‘Ik ben de lange tunnel ingegaan. Dag jongens… daaag!’
De dieren missen Derk Das heel erg, maar als ze over hem praten is hij toch een beetje bij hen.

‘Fijn konijn’ van Jo Empson

Prachtig prentenboek over verlies en mooie herinneringen. Konijn vond het fijn om allerlei konijnige dingen te doen, zoals springen en graven en slapen. Maar hij deed ook onkonijnige dingen… met muziek en kleur vulde hij het bos. Door hem voelden ook de andere konijnen zich fijn. Maar op een dag is hij verdwenen. Tot verdriet van de andere konijnen komt Konijn niet meer terug. Maar hij heeft wel iets achtergelaten…

‘Woezel en Pip, Dag lief muisje’ van Guusje Nederhof

Woezel en Pip rennen door het bos. Ze zoeken kastanjes. Woezels rugzak zit al bijna helemaal vol. ‘Kijk, daar zie ik nog wat, Pip,’ roept hij en wijst vooruit. Daar ligt iets in de schaduw van een oude eik. het is Muisje. hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet… Gevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare en afscheid nemen binnen de veilige en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin.

‘Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden’ van Pimm van Hest en Lisa Brandenburg

Een mooie dag. Christiaan en Opa zijn in het park. Ze filosoferen over grote en kleine vragen. Waarom gaan we dood? Wat is er na de dood? En moet je bang zijn voor de dood? Dit boek nodigt uit tot een gesprek over de dood én geeft kinderen de ruimte om vragen, angsten en gedachten te verwoorden. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

‘Papa Draak wordt niet meer beter’ van Sacha Groen

Papa Draak leert Drakie vliegen, vuurspuwen en nog veel meer. Maar op een dag wordt papa Draak ziek. Zo ziek, dat hij niet meer beter kan worden. Drakie, haar grote broer Vonk en mama Draak zijn erg verdrietig, maar ze proberen papa Draak zo veel mogelijk te helpen. Papa krijgt zijvleugels, zodat hij toch nog een tijdje kan vliegen. Tot zelfs dat niet meer kan en ze door moeten zonder papa Draak.

In dit liefdevolle prentenboek voor peuters en kleuters wordt op een eerlijke manier over ziekte, de dood en rouw verteld. Een kleurrijk verhaal waarin ondanks het zware onderwerp ruimte is voor humor.

Uitgeverij Witte Leeuw doneert per verkocht boek € 1,- aan Stichting ALS.

‘Ik had je nog zoveel willen zeggen’ van Martine van Nieuwenuyzen

Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.