Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Hormoongevoelig betekent dat de tumor groeit door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en/of progesteron. Bij hormoongevoelige uitzaaiingen stelt de arts een anti-hormonale therapie (ook wel: hormoontherapie) voor.
Hormoontherapie of anti-hormonale therapie is een behandeling tegen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en/of progesteron. Een hormoongevoelige tumor groeit onder invloed van deze hormonen. Bij deze behandeling krijg je medicijnen die ervoor zorgen dat je deze hormonen minder aanmaakt. Of dat hun invloed op de kankercellen minder groot wordt. Deze medicijnen werken door je hele lichaam.
Er zijn 2 groepen anti-hormonale therapie:
Hormoontherapie kan bijwerkingen geven. Van welke klachten je last krijgt en hoe erg je er last van hebt is per persoon verschillend.
Mogelijke bijwerkingen van hormoontherapie zijn:
Lees op kanker.nl meer over hormoontherapie
Kankercellen kunnen resistent worden voor medicijnen, ook voor hormonale therapie. Als er nieuwe uitzaaiingen zijn ontstaan of uitzaaiingen zijn gegroeid, is dat het signaal dat de hormonale therapie die je op dat moment slikt, niet goed meer werkt. Vaak kun je dan overstappen op een andere soort hormoontherapie. Of je arts kijkt of er andere behandelingen mogelijk zijn om je langer op de hormoontherapie te houden. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, je arts bespreekt dit met je.
Soms kan de werking van de hormonale therapie worden verbeterd worden met doelgerichte therapie. In dat geval krijg je er medicijnen bij. Ook deze medicijnen geven bijwerkingen. Overleg met je arts welke aanvaardbaar zijn voor jou.
Als er te veel uitzaaiingen zijn of de uitzaaiingen niet meer reageren op de hormoontherapie, kan je arts voorstellen over te stappen op chemotherapie.